ASR geeft landbouwgrond alleen nog 'duurzaam' uit

Voortaan geeft a.s.r. real estate landbouwgrond alleen nog duurzaam uit. Dat betekent dat boeren die pachten bij de vastgoedvermogensbeheerder bodemdata beschikbaar stellen, biodiversiteitsmaatregelen nemen en voldoen aan voorwaarden uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) op het gebied van milieu, gezondheid en dierenwelzijn.

ASR+geeft+landbouwgrond+alleen+nog+%27duurzaam%27+uit
© Twan Wiermans

Al sinds 2021 geeft ASR agrarisch ondernemers korting voor duurzaam grondgebruik. De doelstelling om in 2024 20 procent van de in totaal 38.500 hectare landbouwgrond die het fonds beheert, duurzaam uit te geven, is halverwege dit jaar behaald.

In 2026 moet de duurzame uitgave van grond zijn gegroeid tot een derde van de portefeuille. Om dat te bereiken, gelden nu voor elke uitgifte nieuwe eisen. Boeren die duurzaam gebruikmaken van grond ontvangen 5 tot 10 procent korting op de pachtsom.

'We zien dat boeren gemotiveerd zijn om hun bedrijf verder te verduurzamen en agrarisch natuurbeheer toe te passen of hun bouwplan te extensiveren. Het ASR Dutch Farmland Fund heeft de ambitie om door te groeien', zegt Dick van den Oever, fund director van het ASR Dutch Farmland Fund.

Hij vervolgt: 'Door nog meer in te zetten op duurzaam grondbeheer vergroten we onze impact en krijgen boeren korting op de canon om ruimte vrij te maken om duurzame investeringen te maken. Alle partijen in de keten zijn verantwoordelijk voor deze transitie en kunnen elkaar daarin versterken.'


30 procent duurzaam beheer

Het ASR Dutch Farmland Fund investeert namens institutionele investeerders in landbouwgrond, en heeft de ambitie om dit de komende jaren voor zowel bestaande als nieuwe investeerders te doen. Zo heeft het fonds de ambitie om in de periode 2024-2026 minimaal 30 procent landbouwgrond in samenwerking met de boer duurzaam te beheren om daarmee gezond voedsel te verbouwen.

Van den Oever: 'Er is niets zo mooi als samen met onze boeren werken aan het verder verduurzamen van deze interessante sector en gezond voedsel te verbouwen. Met ons netwerk van boeren in het buitengebied en hun kennis zijn we optimaal gepositioneerd.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer