Leghennenhouders naar rechter voor compensatie om eierkartel

Stichting Eierkartelschade spant een rechtszaak aan tegen eierverwerkers Wulro, Interovo en Global om hun eierkartel. Meer dan honderd bij de claimorganisatie aangesloten leghennenhouders uit Nederland en België willen een vergoeding voor door hen geleden schade.

Leghennenhouders+naar+rechter+voor+compensatie+om+eierkartel
© Nieuwe Oogst

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) deelde eerder al boetes uit aan de drie bedrijven. Ze hadden volgens de toezichthouder een aantal jaar terug verboden prijsafspraken gemaakt bij de inkoop van eieren bij de leghennenhouders. ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep gaf ook toe dat de boeren daarvan de dupe waren. 'Zij kregen een lagere prijs voor de eieren.'

Directeuren van de ondernemingen hadden bijvoorbeeld geregeld contact via WhatsApp. Zo las de ACM in een bericht dat een van de directeuren dacht door de prijsafspraken echt te gaan verdienen. 'Helemaal met je eens! Daar drink ik er een op', reageerde de ander daarop via de berichtenapp.


Noodzakelijk stap

Stichting Eierkartelschade wilde eerder al met Wulro, Interovo en Global praten over schadevergoedingen. 'Gesprekken met de kartellisten hebben helaas niet tot een oplossing geleid. Het uitbrengen van de dagvaarding is daarom een noodzakelijke stap richting compensatie', aldus bestuurder van de claimclub Jan Willem Lagerweij.

Om wat voor bedragen het precies gaat, heeft de stichting niet naar buiten gebracht. Dit zal per ondernemer verschillen. Bovendien kunnen leghennenhouders die dat nog niet hebben gedaan, zich nog steeds melden om mee te doen met de claim.

Wulro, Interovo en Global kopen zogenoemde industrie-eieren in bij boeren. Dat zijn eieren die niet in de supermarkt liggen, maar worden gebruikt door de voedselverwerkende industrie. De bedrijven waren vrijdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
  • Maandag
    20° / 15°
    70 %
Meer weer