Salmonellapercentage in 2023 boven Europese norm

De legsector in Nederland heeft de Europese doelstelling voor wat betreft het aantal met Salmonella besmette koppels vorig jaar niet gehaald. Nederland scoorde 3,46 procent. De doelstelling ligt op maximaal 2 procent. Dat meldt Avined. Voor (groot)ouderdieren, vleeskuikens en kalkoenen werd de norm wel behaald, met respectievelijk 0,4 procent, 0,11 procent en 0 procent.

Salmonellapercentage+in+2023+boven+Europese+norm
© Fotografie Twan Wiermans

De overschrijding bij legkippen is een gevolg van een stijging van het aantal besmettingen met Salmonella vanaf de zomer van 2023. Daarbij was vooral Salmonella enteritidis de boosdoener. Hoewel de overschrijding geen gevolgen heeft voor de monitoring, pleit Avined voor het terugdringen van het aantal besmettingen in de legsector. Dit om de voedselveiligheid te borgen en de huidige exportpositie te behouden.

Avined roept op om mogelijke risico's op insleep via mensen, ongedierte, voer en gebruiksmateriaal in beeld te brengen. Ook is vaccineren een belangrijke maatregel. Belangrijk om te realiseren is dat onderzoek heeft aangetoond dat legkoppels ouder dan 65 weken vaker besmet raken dan jongere koppels. Dit komt mogelijk doordat de bescherming door vaccinatie in de opfok op latere leeftijd afneemt.

Sinds maart van dit jaar is er een nieuw, levend vaccin beschikbaar, specifiek voor Salmonella enteritidis. Dit vaccin beschermt hennen tot een leeftijd van 95 weken zonder wachttermijn voor de eieren. Voor dit vaccin is een test beschikbaar om de vaccinstam te onderscheiden van de veldstam.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer