ILT bij vleeskuikens en leghennen in Gelderse Vallei
Het wildtypevirus van de luchtwegziekte Infectieuze Laryngotracheïtis (ILT) heeft afgelopen maand drie pluimveekoppels in de pluimveedichte regio van de Gelderse Vallei besmet. Het betreft vleeskuikens van zeven weken oud, leghennen van 26 weken en leghennen van 38 weken, meldt Royal GD.
De zeven weken oude vleeskuikens waren van een trager groeiend ras. Ze toonden luchtwegverschijnselen en een verhoogde uitval. De vleeskuikens waren niet gevaccineerd.
Het leghennenkoppel van 38 weken was gevaccineerd met alleen een recombinant pokkenvaccin dat ook bescherming tegen trilziekte (AE) en ILT opwekt (FP ILT + AE). Bij het koppel leghennen was sprake van duidelijke luchtwegverschijnselen, verhoogde uitval, verminderde voeropname en productiedaling.
Minder verschijnselen bij tweemaal vaccineren
Het leghennenkoppel van 26 weken leeftijd was op de broederij gevaccineerd met een recombinant kalkoenherpesvirus (HVT)-vaccin, dat ook bescherming tegen ILT opwekt (HVT ILT). Vervolgens is het koppel tijdens de opfok gevaccineerd met een recombinant vaccin dat beschermt tegen trilziekte, pokken en ILT. Bij dit koppel waren de luchtwegverschijnselen mild. Tot nu toe is er geen sprake van een productiedaling.
In alle drie de gevallen werd een grote hoeveelheid ILT-wildtypevirus aangetoond met PCR.
Zeer besmettelijk
Om mogelijke verspreiding van het virus te voorkomen, adviseert Royal GD strikte hygiënemaatregelen te handhaven en alert te zijn op eventuele verschijnselen van ILT. Neem bij een verdenking van ILT direct contact op met de dierenarts en licht erfbetreders in. Diagnostiek door middel van sectie en PCR kan snel uitsluitsel geven. ILT is zeer besmettelijk.
De aanpak van ILT begint met een goede preventie, dat wil zeggen een goede bedrijfshygiëne om daarmee verspreiding van het virus te minimaliseren.
Vaccins goed toepassen
Bij het vaccineren is het nodig om te zorgen voor een goede toepassing van de ILT-vaccins. Toediening van recombinantvaccins kan in-ovo of bij de eendagskuikens op de broederij. Bij gebruik van een levend vaccin werkt toediening via een oogdruppel beter dan via spray- of drinkwater. Voor gebieden met een verhoogd risico raadt Royal GD aan om meer dan één vaccinatie toe te passen.
Mochten de problemen in de regio voortduren, dan kan een regionale aanpak noodzakelijk zijn. Bij de regionale aanpak kunnen ook vleeskuikens worden gevaccineerd. Onderzoek door GD in opdracht van Avined heeft aangetoond dat zowel levende als recombinantvaccins een goede bescherming bieden. Alleen geven levende vaccins een entreactie bij vleeskuikens en vindt er spreiding van de vaccinstam plaats. Daarom is het advies om in dit geval recombinantvaccins te gebruiken.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere Tractor 6930 (HA) #25567
Gebruikt, € 49.500
-
Ford 4630
1990, P.O.A.
-
John Deere Tractor, compact 2026R (HG) #27680
Gebruikt, € 28.300
-
John Deere Tractor, compact 4066R (WD) #274711
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %