Indiaas bedrijf voorspelt oogsten met kunstmatige intelligentie

Het Indiase agritechbedrijf Cropin Technology Solutions gaat in samenwerking met Google de opbrengst van dertien belangrijke gewassen voorspellen met kunstmatige intelligentie. Het bedrijf dat landbouwdata verwerkt, denkt zo toekomstige tekorten in de landbouw te kunnen oplossen. Cropin heeft ook een vestiging in Nederland.

Indiaas+bedrijf+voorspelt+oogsten+met+kunstmatige+intelligentie
© Twan Wiermans

Cropin heeft zijn hoofdkantoor in de Indiase stad Bangalore. Het bedrijf maakt gebruik van Gemini, het AI-model van Google om op basis van gegevens uit het verleden zo nauwkeurig mogelijke voorspellingen te doen over de gewassen. Cropin-topman Krishna Kumar spreekt van 'een grote sprong voorwaarts'. Met kunstmatige intelligentie moet het mogelijk worden te voorspellen hoe een bepaald gewas zich in een nieuw seizoen, volgend jaar of de komende vijf jaar zal gedragen.

'We zien nu hele industrieën in beroering raken door een tekort aan bijvoorbeeld cacao of sinaasappels', zegt Cropin. 'Met deze technologie kunnen we voorspellen welke aardappelsoort het meest gaat opbrengen in Idaho of in Kenia. Dat helpt klanten van chipsfabrikanten bij het plannen van hun voorraden.'

Cropin bestaat sinds 2010. In 2021 opende het bedrijf het eerste kantoor buiten India in Amsterdam. Kumar zei bij de opening daarvan dat de vestiging in Nederland, een van de grootste exporteurs van groente en fruit, helpt om toegang te krijgen tot de Europese markt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer