Waarschuwing voor zonnebrand in uien

Zaadfirma De Groot en Slot attendeert uientelers op maatregelen om de kans op schade door zonnebrand in hun geoogst product te beperken.

Waarschuwing+voor+zonnebrand+in+uien
© De Groot en Slot

De verwachting is dat de komende twee weken veel uien worden gerooid en opgeladen. De Groot en Slot waarschuwt vanwege de ervaringen met zonnebrand vorig jaar. Toen was er vooral veel schade op zwartere zandgronden in het oosten van het land. Er zijn wel enkele richtlijnen voor uientelers om het risico op zonnebrand te beperken, meldt de zaadfirma op de eigen website.

Het advies aan uientelers is om geen oogst- en laadwerkzaamheden te plannen als de kracht van de zonnestraling te hoog is. Als ondergrens wordt een uv-index van maximaal 7 genoemd. Verder wijst De Groot en Slot erop dat een vers gerooid groen uiengewas veel gevoeliger is voor zonnebrand dan uien die voor de oogst volledig zijn afgerijpt.


Zwakke celstructuur

Specialisten van de zaadfirma raden uientelers aan om geen uien te rooien of te laden bij temperaturen van 28 graden Celsius of hoger. Verder kunnen telers ook de producttemperatuur controleren. Boven de 40 graden wordt de celstructuur van de uien zwakker en ontstaat ook sneller schade.

Laden of oogsten in de ochtend geeft de uien meer tijd om af te koelen. Dat heeft dan volgens De Groot en Slot ook de voorkeur ten opzichte van het oogsten later op de avond. Eventueel kunnen uientelers de uien koelen door de avond of nacht voor de oogstwerkzaamheden het gewas met 10 millimeter te beregenen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer