Aaltjes geven goed resultaat tegen uienvlieg

Nuttige nematoden geven een goede bestrijding van de uienvlieg. Zelfs in het noorden en noordwesten van de Noordoostpolder waar de druk van de uienvlieg al jaren het grootst is. Dat zeggen Frank Druyff van gewasbeschermingsspecialist Koppert en teeltadviseur Dick van Kranenburg van Profytodsd.

Aaltjes+geven+goed+resultaat+tegen+uienvlieg
© John Ramaker

Het probleem van de uienvlieg is zeer urgent in de Noordoostpolder. De druk is er zo hoog dat De Groene Vlieg enkele jaren geleden besloot de steriele insectentechniek (SIT) niet meer aan te bieden in dat gebied.

Koppert biedt in de Noordoostpolder sinds vorig jaar wel grootschalig de bestrijding met nuttige nematoden aan. Dat doet het bedrijf via de gewasbeschermingsspecialisten Profytodsd en coöperatie Agrifirm. De inzet van nematoden is dit jaar opgeschaald naar zo'n 1.250 hectare uien. Het resultaat was boven verwachting.

'Het was gewoon goed. Misschien niet overal een 10, maar zeker wel ruim voldoende', concludeert Druyff. Van Kranenburg vult aan dat hij in jaren niet zo weinig schade in kleine uien heeft geconstateerd. Met kleine uien bedoelt hij hier zilveruien en eerstejaarsplantuien.

Belangrijkste pluspunt voor de bestrijding van de uienvlieg met nematoden was dit jaar het weer. Vochtig weer is goed voor deze bestrijdingsmethode. Als de aaltjes op vochtige grond worden gespoten, vinden ze makkelijker hun prooi en dat is de larve van de uienvlieg. In enkele gevallen is nog beregend om de bestrijding van de uienvlieg te ondersteunen.


Per keer 250 euro per hectare

De nematoden worden twee keer toegediend om bescherming te bieden aan de hele periode waarin de uienvlieg schade kan doen. Per keer kost dat 250 euro per hectare. Van Kranenburg adviseert de bespuiting met aaltjes in een aparte werkgang te doen, omdat het mengen in de tank problemen kan geven als het wordt gecombineerd met spuitmiddelen.

Een combinatie van enerzijds nematoden en anderzijds SIT zou de bestrijding van de uienvlieg nog verder kunnen verbeteren, denkt Druyff. Daarvoor moet dan wel onderzoek worden gedaan naar hoe deze bestrijdingen het best op elkaar kunnen worden aangepast.

Koppert en De Groene Vlieg zijn nog niet in gesprek daarover. Het zou wel een goede stap kunnen zijn, erkent Druyff. Zeker omdat de uienvlieg dan in twee verschillende stadia wordt aangepakt. De ene methode voorkomt de eitjes (SIT) en de andere pakt de larven van de uienvlieg aan (nematoden).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer