Minder biologische appels in EU

De productie van biologische appels in de Europese Unie (EU) daalt voor het tweede achtereenvolgende jaar met meer dan 10 procent. In Nederland neemt de productie juist weer wat toe.

Minder+biologische+appels+in+EU
© Marcel Berendsen

De totale oogst aan biologische appels in de EU wordt dit jaar geraamd op 535.000 ton. Dat meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) op basis van cijfers die vorige week tijdens het jaarlijkse Prognosfruit-congres in het Hongaarse Boedapest zijn gepresenteerd. In Nederland valt de oogst naar verwachting een derde groter uit met in totaal 8.000 ton.

De daling in de appelproductie in de afgelopen twee jaar in de EU wordt deels toegeschreven aan een inkrimping in het areaal in bepaalde regio's. Daarnaast speelt mee dat ziekten en plagen steeds meer problemen veroorzaken, ook al omdat er steeds minder gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar zijn.


Italië en Duitsland

Italië en Duitsland zijn de grootste producenten van biologische appels in de EU. In Duitsland slinkt de productie net als vorig jaar met meer dan 16 procent en komt daarmee op zo'n 127.000 ton. In Italië was de oogst in 2023 ook ruim 16 procent kleiner dan het jaar daarvoor. Dit jaar blijft de afname beperkt tot 4 procent, waarmee nu een oogst van 156.000 ton wordt verwacht.

Ook in Oostenrijk, Frankrijk, Hongarije en Polen is sprake van een stevige daling in de productie van biologische appels. Een opvallende opmars maakt de teelt in Slovenië. Daar neemt de productie plotseling met 9.000 ton toe tot 12.000 ton. Daarmee is Slovenië in één keer een grotere producent van deze appels dan Nederland.


Een vijfde meer peren

De productie van biologische peren in de EU neemt dit jaar naar schatting met 20 procent toe tot 69.800 ton. Dat komt vooral door Italië dat vorig jaar kampte met een misoogst. Italië neemt het grootste deel van de productie in de EU voor zijn rekening met 28.350 ton.

België oogst met 11.200 ton een derde minder peren dan de uitschieter van 16.480 ton in 2023. In Nederland wordt een perenoogst verwacht van 6.540 ton. Dat is 4 procent minder dan vorig jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer