Belgische bietenverwerkers rekenen op fors lagere suikeropbrengst

De grote vertraging in de voorjaarswerkzaamheden in België lijkt een flinke impact te hebben op de opbrengst van suikerbieten. Dat melden bietenverwerkers Iscal en Tiense Suikerraffinaderij op de Belgische nieuwssite vilt.be.

Belgische+bietenverwerkers+rekenen+op+fors+lagere+suikeropbrengst
© Job Hiddink

De eerste monsteruitslagen van Iscal en Tiense van zo'n tweehonderd bietenpercelen vallen dramatisch uit. Het wortelgewicht en suikergehalte liggen ruim onder het vijfjarig gemiddelde, waardoor België afstevent op 40 procent minder suikeropbrengst.

Een deel van de schade kan nog worden ingehaald, maar dat het een fors mindere opbrengst wordt staat als een paal boven water. De slechte opbrengstverwachtingen zijn volgens de Belgische bietenverwerkers het gevolg van het natte voorjaar. Door de vele regen liep de inzaai van suikerbieten ernstige vertraging op en waren er in juni en juli minder zonnige dagen dan gebruikelijk. Daardoor bleef de groei achter.

Hopen op goede septembermaand

Er zijn suikerbieten in België die circa twee maanden later dan normaal in de grond zijn gegaan. Dat betekent zestig dagen groeiachterstand en dat is niet meer terug te draaien. Als de groeiomstandigheden in september goed zijn, zou de uiteindelijke schade nog mee kunnen vallen, hopen Iscal en Tiense.

Aanvankelijk wilde laatstgenoemde verwerker de bietencampagne dit jaar vervroegen om de kansen op vorstschade te beperken. Omdat er nu beduidend minder suikerbieten worden verwacht, stelt Tiense deze beslissing mogelijk deels bij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
  • Zondag
    23° / 12°
    20 %
Meer weer