Bietencampagne begint eerder

Cosun Beet Company start de campagne voor de suikerfabrieken in het Brabantse Dinteloord en het Groningse Vierverlaten op dinsdag 17 september. Daarmee begint de suikercampagne drie dagen eerder dan vorig jaar.

Bietencampagne+begint+eerder
© Haijo Dodde

De bietenverwerker schat de opbrengst dit jaar op gemiddeld 79 ton bieten per hectare. Op basis daarvan verwacht Cosun een campagneduur van 127 dagen.

De stand van de gewassen is divers. Wateroverlast en structuurproblemen zijn er de oorzaak van dat er grote verschillen zijn binnen de percelen. Het wortelstelsel is vaak nog niet goed en diep geworteld. Daarmee zijn de gewassen gevoelig voor droogte.


Bladschimmelwaarschuwing

Hoge temperaturen en nachten met een hoge relatieve luchtvochtigheid zorgen voor hoge infectiekansen door schimmels. Inmiddels is in alle regio's een bladschimmelwaarschuwing naar telers gestuurd op basis van de in die regio gevonden aantasting.

De gemiddelde zaaidatum van de bieten is dit jaar uitgekomen op 25 april. Daarmee werd de zaaidatum zeventien dagen later bereikt dan het gemiddelde in de afgelopen vijf jaar. Dit resulteerde dan ook in een lagere opbrengstraming in de eerste helft van juli.


Vooralsnog rekent Cosun op een oogst van 13 ton suiker per hectare. Dat is 6 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde. Het areaal is dit jaar wel groter, maar door lagere suikeropbrengsten verwacht de bietenverwerker dit jaar minder suiker te produceren dan vorig jaar.

Vorig jaar kwam de gemiddelde opbrengst uit op 86,1 ton per hectare met een gemiddeld suikerpercentage van 15,6 procent. In totaal 7,2 miljoen ton bieten is verwerkt tot suiker en diksap. Door de natte omstandigheden tijdens de oogstperiode is vorig jaar iets meer dan 300 hectare niet geoogst.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer