Meerdere oorzaken voor slechte gewasstand suikerbieten

De vele neerslag van de afgelopen maanden vertaalt zich nu in een slechte gewasstand op veel percelen met suikerbieten. Volgens bieteninstituut IRS kunnen de problemen met de structuur en de slechte groei meerdere oorzaken hebben.

Meerdere+oorzaken+voor+slechte+gewasstand+suikerbieten
© Haijo Dodde

Veel structuurproblemen zijn afgelopen herfst veroorzaakt door werkzaamheden onder natte omstandigheden. Op bietenpercelen vallen nu vaak de rijsporen op door de lichtere bladkleur. Om de oorzaken van een slechte gewasstand te achterhalen, adviseert IRS om delen van percelen en planten nader te bestuderen.

Het bieteninstituut wijst erop dat door neerslagoverschot nutriënten kunnen zijn uitgespoeld naar diepere lagen. Op percelen waar de beworteling tegenvalt, kan het gewas deze nutriënten mogelijk niet meer opnemen. Nu de temperatuur hoger is, komt er door mineralisatie wel weer stikstof beschikbaar voor directe opname.


Extra stikstof toedienen

Bietentelers kunnen via bladbemesting extra stikstof toedienen om de bladgroei te stimuleren en de gewassluiting te vervroegen op percelen die laat zijn gezaaid. Deze extra stikstof compenseert voor een deel de uitgespoelde nutriënten. Bij een beperkte gebruiksruimte vraagt IRS zich overigens wel af of suikerbieten het meest geschikte gewas zijn om nu bij te mesten.

Daarbij moeten telers zich volgens IRS ook realiseren dat extra stikstof vanaf dit moment de interne kwaliteit negatief beïnvloedt, met kans op lagere suikergehaltes. Ook andere nutriënten naast stikstof kunnen uitspoelen. Bij calcium kan dat tot een daling van de pH leiden, met als gevolg een grotere kans op aantastingen door wortelrot.


Rhizoctonia steekt de kop op

Door de combinatie van een voortdurend natte grond en hoge temperaturen steekt rhizoctonia de kop op, ziet IRS in de praktijk. Dit wordt als eerste zichtbaar door verwelking van het loof. Op de wortels zijn dan zwarte, ronde plekjes te zien die later uitbreiden. Ook bodemschimmels, wortelknobbelaaltjes, trichodoriden en bietencysteaaltjes zorgen voor achterblijvende groei en valplekken.

Zuurstofgebrek in de grond leidt tot het afsterven van wortels. Daardoor is het wortelstelsel niet overal goed ontwikkeld en wortelen de bieten niet diep. Nu nog valt er regelmatig regen, maar bij een wat langere droge periode krijgt het gewas eerder te kampen met een vochttekort, waarschuwt IRS. Het blad hangt dan eerder slap dan wanneer de wortels diep in de grond zitten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer