Aandeel blinkers geeft indicatie van druk rhizomanie in suikerbieten

In een gewas suikerbieten zijn symptomen van rhizomanie, in de vorm van blinkers, nu goed te zien. Het geeft bietentelers een indicatie of ze voor de komende jaren moeten kiezen voor rassen met aanvullende resistentie.

Aandeel+blinkers+geeft+indicatie+van+druk+rhizomanie+in+suikerbieten
© Haijo Dodde

De symptomen van rhizomanie zijn op dit moment in het groeiseizoen weer goed te zien in de bietenpercelen, meldt bieteninstituut IRS. De lichtgroene, zieke planten vallen op tussen de gezonde bieten. De komende maanden worden de symptomen van het rhizomanievirus nog duidelijker zichtbaar.

Bovengronds zijn de blinkers volgens het IRS een onmiskenbaar symptoom van rhizomanie. Deze blinkers hebben lichtgroen blad met een langere en steile bladsteel. Hierdoor steken deze bladeren vaak boven het gezonde gewas uit. Blinkers staan eerst meestal verspreid over een perceel. Bij zwaardere aantastingen ontstaan vaak ziektehaarden in een gewas.


Wortelbaarden

Ondergronds veroorzaakt rhizomanie ingesnoerde wortels en wortelbaarden. De baarden ontstaan doordat het virus ervoor zorgt dat haarwortels steeds afsterven en er ook steeds weer nieuwe worden gevormd. Bij het doorsnijden van een aangetaste wortel zijn bruinverkleurde vaatbundels te zien. Meer informatie over de symptomen van rhizomanie is te vinden op de website van het IRS.

Een zware besmetting van rhizomanie kan zorgen voor grote opbrengstverliezen, waarschuwt het IRS. Het verlies aan wortelopbrengst gaat samen met een opvallend lage suikergehalten en verhoogde gehalten aan natrium. Een zware besmetting blijkt daarom vaak wel uit de analysegegevens van de geleverde suikerbieten.


Standaardresistentie niet altijd afdoende

In Nederland zijn standaard alle rassen voor de teelt van suikerbieten resistent tegen rhizomanie. Het IRS wijst erop dat deze standaardresistentie niet volledig werkt, waardoor aantastingen kunnen ontstaan. Om geen substantiële opbrengstderving te veroorzaken, mag het aandeel blinkers in een gewas suikerbieten niet meer zijn dan 2 tot 5 procent.

Als er meer blinkers staan of zich inmiddels haarden met blinkers hebben gevormd, dan is het advies om te kiezen voor rassen met aanvullende resistentie. Voor aanvullende resistenties gelden de gradaties matig, goed en zeer goed. Na een jaar dat matig resistente rassen toch te veel blinkers geven, is teelt van rassen met goede tot zeer goede aanvullende resistentie aan te raden. Deze rassen blijven vooralsnog beneden 1 procent aantasting van rhizomanie in een gewas.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 12°
    10 %
  • Zondag
    22° / 12°
    40 %
Meer weer