Nierstenen oorzaak van sterfte bij gespeende biggen

Bij een vermeerderingsbedrijf dat kampte met 3 tot 4 procent extra uitval bij gespeende biggen, bleek dat de biggen waren gestorven aan die nierstenen in de urinebuis. Dat blijkt uit onderzoek van Royal GD.

Nierstenen+oorzaak+van+sterfte+bij+gespeende+biggen
© Varkens Archief

De sterfte kwam vooral voor bij gespeende borgjes tussen de 15 en 20 kilo. Sectie wees op buikvliesontsteking als gevolg van scheurtjes in de blaas en lokale ontstekingen door urinelekkage.

Varkens kunnen urinezuur via de nieren uitscheiden, maar mannelijke varkens hebben een langere en nauwere urinebuis dan gelten. Hierdoor lopen borgen of beren meer risico op ophoping en vastlopen van uraatkristallen. Dat kan de dieren fataal worden.


Onvoldoende wateropname

Onder andere onvoldoende wateropname vormt een risico op het ontstaan van nierstenen. Dit zorgt voor sterk geconcentreerde urine waardoor eerder kristalvorming kan optreden. Ook kan een negatieve energiebalans door een te lage voeropname bijdragen aan de vorming van purineafbraakproducten uit (spier)eiwitten) en het organische zuursyndroom veroorzaken. Dan werken enzymen niet goed die zijn betrokken bij de afbraak van aminozuren. In die situaties kunnen de urinekristallen in hogere concentraties ophopen en complexen vormen en vervolgens neerslaan als gruis.

Een diergezondheidsexpert van Royal GD is het gesprek aangegaan met de varkensdierenarts van het betreffende vermeerderingsbedrijf. De dierenarts heeft samen met de varkenshouder gekeken naar de watervoorziening in de stal met gespeende biggen en de voeding. De pH is gecontroleerd en het soort startvoer is aangepast, zodat biggen het beter opnamen. Daarna zijn de klachten bij dat varkensbedrijf niet meer teruggekeerd, meldt Royal GD.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    14° / 7°
    75 %
  • Vrijdag
    16° / 8°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 9°
    10 %
Meer weer