Copa-Cogeca rekent op 9,3 procent minder gerst

De gerstproductie in de Europese Unie daalt met 9,3 procent naar 43 miljoen ton, voorspelt Copa-Cogeca. Zachte tarwe laat een daling zien van 6,4 procent naar 117,5 miljoen ton.

Copa%2DCogeca+rekent+op+9%2C3+procent+minder+gerst
© Marcel Berendsen

De graanspecialisten van de Europese belangenorganisatie voor boeren en landbouwcoöperaties Copa-Cogeca voorspellen dit jaar een magere oogst en dan met name voor tarwe en gerst. De totale hoeveelheid graan die in de EU van het land komt, valt volgens de nieuwe prognose bijna 5 procent lager uit dan een jaar geleden. En 2023 was al een slecht jaar wat de graanoogst betreft.

De belangrijkste oorzaak van de kleinere graanoogst is het geringere areaal door het natte weer vorig najaar. Bovendien was het voorjaar ook nat, waardoor de inzaai van zomergranen werd vertraagd. De ingezaaide oppervlakte is met 3,5 procent gedaald. Daarnaast vallen de opbrengsten met EU-breed zo'n 5,3 ton per hectare nog eens 1,2 procent lager uit.

Een grotere hoeveelheid neerslag viel in Spanje wel in goede aarde. Daar profiteren de graantelers van heel wat betere opbrengsten dan na de slechte oogst van vorig jaar. Spanje oogst dit jaar 3 miljoen ton graan meer dan de 11,7 miljoen ton van 2023.


In met name Noordwest- en Centraal/Oost-Europa vallen de oogsten door extreem nat weer kleiner uit. Zo oogst Frankrijk 9 miljoen ton graan minder en blijft de productie in Polen 3 miljoen ton achter bij vorig jaar. Ook in Duitsland, België en Denemarken wordt aanzienlijk minder graan geproduceerd.

Hoewel de weerseffecten van de afgelopen maanden al in de verwachtingen zijn meegenomen, kan de situatie de komende weken nog verergeren, stelt Copa-Cogeca. Door de late zaai in veel belangrijke gebieden zijn de gewassen volgens de deskundigen van de belangenbehartiger gevoeliger voor weersinvloeden dan normaal.

Vergeleken met tarwe en gerst valt de EU-productie van mais nog mee. Het maisareaal is uitgebreid met 1,3 procent tot 8,5 miljoen hectare. De opbrengstverwachting ligt vooralsnog 1,8 procent lager dan een jaar geleden. Daarmee komt de oogstprognose voor dit gewas een halve procent lager uit dan in 2023. Vooral in Spanje wordt meer mais geoogst en dat zal de importbehoefte daar aanzienlijk verminderen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer