Aardappelprijs nadert 10 euro per 100 kilo

Voor vroege fritesaardappelen met voldoende grofte en kwaliteit wordt 10 tot 15 euro per 100 kilo betaald. In de meeste gevallen wordt 12,50 euro neergelegd. Dat melden de Belgische aardappelorganisaties Viaverda en Fiwap.

Aardappelprijs+nadert+10+euro+per+100+kilo
© Haijo Dodde

De vrees dat de aardappelprijs weleens zou kunnen dalen naar 10 euro per 100 kilo was er al langer, maar nu komt het wel heel dichtbij. In sommige gevallen zijn zelfs al zaken gedaan op dit prijsniveau, blijkt uit de notering van Viaverda en Fiwap.

Een prijs van 10 euro per 100 kilo was vorig jaar de onderkant van de markt. Extreem slecht weer belemmerde in de loop van de herfst de oogst, wat de prijsontwikkeling in november deed stijgen. Een deel van de aardappelen kon niet worden geoogst en dat resulteerde in de laatste maanden van het jaar in extreem hoge prijzen (boven de 60 euro per 100 kilo).


Het grootste probleem op dit moment in de aardappelmarkt is dat er geen vraag is. De fritesfabrieken laten zich bevoorraden door aardappelen die vooraf zijn gecontracteerd. Ze hoeven niets bij te kopen.


Moeizame afzet van overtonnen

'In het beste geval neemt de industrie ook de zogenoemde overtonnen af', melden Viaverda en Fiwap. Daarmee geven de organisaties aan dat het nog steeds lastig is om aardappelen af te leveren die buiten het contract vallen. Al met al zijn er maar weinig kopers in de markt. Het aanbod neemt overigens wel toe nu steeds meer aardappelen gerooid worden.

Het Duitse handelshuis Weuthen merkt op dat partijen van oogst 2023 nog tot volgende week worden verwerkt. Daarnaast worden nieuwe aardappelen van de rassen Zorba en Innovator volgens schema afgeleverd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer