Koeienshow in VS gaat door ondanks vogelgriep

Terwijl in een aantal staten van Amerika het vogelgriepvirus koeien treft, gaat de Wisconsin State Fair in West Allis, bij Milwaukee, van 1 tot en met 11 augustus, gewoon door met koeien. Wel moeten koeien die deelnemen aan de show, vooraf worden getest. Bedrijven haken af uit vrees voor de uitslag.

Koeienshow+in+VS+gaat+door+ondanks+vogelgriep
© René Eijsink

Melkkoeien moeten in de week voordat ze op een beurs of tentoonstelling aankomen, negatief zijn getest op influenza. Om dit te verplichten, heeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw, Handel en Consumentenbescherming een staatsbevel uitgevaardigd.

Het Wisconsin Veterinary Diagnostic Laboratory heeft sinds juni elke week bijna vierhonderd monsters ontvangen, ook voor andere shows. Daarmee is overigens niet de maximale capaciteit van dit laboratorium voor deze test benut, meldt laboratoriumdirecteur Keith Poulsen aan Wisconsin Public Radio.

'We zien veel kleinere groepen melkkoeien op onze koeienshows of keuringen hebben de klassen melkkoeien geannuleerd. Ik woon in Lodi. We hadden maar één melkkoe op de lokale keuring. Dat was gewoon triest. Er zijn veel boerderijen en kinderen die de koeien zo lang voorbereiden op de show', stelt Poulsen.


Vrees voor test

Volgens de laboratoriumdirecteur zijn veel melkveebedrijven terughoudend met testen. Een positief resultaat kan de melk onverkoopbaar maken. Vanuit de federale overheid zijn er vrijwillige tests om te zien hoe het vogelgriepvirus zich verspreidt. Ook hiervan wordt amper gebruikgemaakt.

Onderzoek door Poulsen en andere wetenschappers heeft aangetoond het vogelgriepvirus zich vooral binnen een veestapel verspreidt door blootstelling aan de melk van een geïnfecteerde koe. Dit verklaart niet ieder nieuw geval. In Wisconsin is tot nu toe geen rund met vogelgriep gevonden. In dertien andere staten is dat wel het geval.


Gevolgen onduidelijk

Volgens dierenarts Tia Kastenson van de Wisconsin State Fair betekenen de vogelgriepmaatregelen extra werk voor het veterinaire team. Niet alleen worden van alle melkgevende runderen de papieren gecontroleerd, maar ook wordt extra gelet op symptomen die kunnen duiden op vogelgriep.

Kastenson ziet bij de pinken, die dinsdag zijn gearriveerd, geen daling in het aantal inzendingen. Voor de melkkoeien, waarvoor de aanmeldingen nog niet definitief zijn, verwacht ze ook niet minder inzenders.

'Ik denk niet dat de beursbezoekers enig verschil zullen merken. Het aantal koeien is hetzelfde, de shows worden op dezelfde manier gerund. Zodra de koeien op hun plek in de beursstal zijn, is het niet anders dan andere jaren', vertelde de dierenarts vooraf.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    14° / 8°
    75 %
  • Vrijdag
    16° / 8°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 8°
    10 %
Meer weer