Runderen gevoelig voor diverse griepsoorten van vogels, varkens en mensen

Runderen zijn in theorie gevoelig voor verschillende influenza A-soorten van vogels, mensen en varkens. Dat blijkt uit een laboratoriumstudie door Iowa State University.

Runderen+gevoelig+voor+diverse+griepsoorten+van+vogels%2C+varkens+en+mensen
© Job Hiddink

Aanleiding voor het onderzoek is de besmetting van runderen met vogelgriep, een influenza A-soort, in de Verenigde Staten. Voor dit onderzoek zijn monsters onderzocht van de luchtwegen en uiers van twee Amerikaanse Holstein-koeien. Van deze koeien is bekend dat ze besmet waren met het H5N1-vogelgriepvirus.

De melkklierblaasjes vertoonden verzwakkingen, wat onder meer leidt tot afbraak, vervelling en uierontsteking. De ontsteking was ook via de melk aantoonbaar. Daarnaast werden siaalzuurreceptoren van de typen a2-3 en a2-6 gevonden in de luchtwegen en het uierweefsel.

Deze receptoren zijn koppelingen waarin de influenza A-soorten zich kunnen binden. Vogelgriepvirussen koppelen zich met a2-3, terwijl virussen van zoogdieren, zoals varkens en mensen, de voorkeur geven aan de a2-6. Dat beide soorten receptoren gevonden zijn, wijst er volgens de onderzoekers op dat runderen vatbaar zijn voor deze influenza A-virussen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    26° / 16°
    10 %
  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    20° / 15°
    80 %
Meer weer