BayWa wil vertrouwen van boeren herstellen

Het Duitse landbouwconcern BayWa gaat organisatorische en procedurele maatregelen treffen om het vertrouwen van klanten en leveranciers terug te winnen. Het concern raakte half juli in een diepe crisis door hoge schulden en slechtlopende activiteiten.

BayWa+wil+vertrouwen+van+boeren+herstellen
© BayWa

BayWa opereerde de afgelopen weken in een overlevingsmodus. Daarin is nu een eerste belangrijke stap gezet. Met de belangrijkste banken en aandeelhouders is een nieuwe liquiditeit overeengekomen met een waarde van 550 miljoen euro. Daarnaast worden aflossingen opgeschort tot eind september, zodat ondertussen in rustiger vaarwater een herstructureringsplan kan worden opgesteld.

Veel boeren zijn klant, leverancier en aandeelhouder in BayWa. Zij keken met angst en beven naar de ontwikkelingen bij de landbouwkolos. Hoewel iedereen besefte dat het concern te groot is in Duitsland om het om te laten vallen, was er vooral onder boeren veel onzekerheid. Boeren die hun graan leveren aan het concern, vroegen zich af of ze wel betaald zouden krijgen.


Reorganisatie

Met de nieuwe liquiditeit is het concern voorlopig gered. Maar daarmee is BayWa er nog niet. De raad van bestuur gaat ervan uit dat eind september een concept gereed is van een duurzame reorganisatie en nieuwe financieringsregeling.


CEO Marcus Pöllinger van BayWa benadrukt dat het concern een betrouwbare partner van klanten, leveranciers en financiers wil zijn. 'Het financieringspakket markeert een belangrijke stap om de toekomst van BayWa op de lange termijn veilig te stellen. Daarmee hebben we een verdere stap gezet om het bedrijf robuuster te maken in een moeilijke marktomgeving, met minder schulden in de toekomst en een duidelijke strategische focus op de winstgevendheid van de bedrijfseenheden.'


Nederland

In Nederland bezit BayWa onder meer activiteiten gericht op zonnepanelen, maar ook bedrijven die actief zijn in de landbouw. In Rotterdam zit Cefetra dat grondstoffen levert aan de veevoersector en de voedings- en brandstoffenindustrie. Dit bedrijf maakt deel uit van de Cefetra Group die vorig jaar 5,3 miljard omzet opleverde voor BayWa.

Landbouwmechanisatiebedrijf Abemec behoort tot de Agrimec Holding. De landbouwmachinepoot van BayWa leverde vorig jaar een omzet op van ruim 2,2 miljard euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 12°
    10 %
  • Woensdag
    23° / 12°
    10 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
Meer weer