Landbouwconcern BayWa stort in diepe crisis

Het Duitse landbouwconcern BayWa is in de afgelopen week in een diepe crisis geraakt. De ineenstorting van de markt voor zonnepanelen, woningbouw en een grote hoeveelheid schulden hebben het concern in problemen gebracht.

Landbouwconcern+BayWa+stort+in+diepe+crisis
© BayWa

De schulden en slechtlopende activiteiten kwamen vorige week aan het licht op een aandeelhoudersvergadering in München, melden Duitse media. Topman Marcus Pöllinger beloofde kritische aandeelhouders dit jaar beterschap. Verkoop van onrendabele onderdelen en kostenbesparingen zijn aangekondigd om het bedrijf uit de problemen te halen.

BayWa is de laatste jaren fors gegroeid, mede door uitbreiding van de landbouwpoot met energie-activiteiten als zonnepanelen en bouwmaterialen. In 2022 steeg de omzet naar 27 miljard euro. Mede door dalende prijzen in de landbouwsector is de omzet vorig jaar teruggezakt tot net onder de 24 miljard euro. De schuldenlast steeg naar 5,5 miljard euro.

Vrijdag 12 juli, na het sluiten van de aandelenbeurs, kwam BayWa met de mededeling dat het bedrijf gaat saneren. Dit bericht heeft de waarde van het concern op de aandelenbeurs fors doen kelderen. Donderdagmiddag 18 juli zakte de koers naar 13,40 euro. Vrijdag noteerde het aandeel nog 22,70 euro. Veel boeren in Duitsland zijn klant bij BayWa en hebben aandelen van het concern in hun bezit.


Activiteiten in Nederland

In Nederland bezi het bedrijf onder meer activiteiten gericht op zonnepanelen en verschillende bedrijven die actief zijn in de landbouw. In Rotterdam zit Cefetra dat grondstoffen levert aan de veevoersector en de voedings- en brandstoffenindustrie. Dit bedrijf maakt onderdeel uit van de Cefetra Group die afgelopen jaar 5,3 miljard euro omzet opleverde voor BayWa.

Landbouwmechanisatiebedrijf Abemec in Veghel behoort tot de Agrimec Holding. De landbouwmachinepoot van BayWa leverde vorig jaar een omzet op van ruim 2,2 miljard euro. Landbouwmachines zijn wel een uitzondering, want daar nam de omzet juist toe.

Abemec Group is vrijwel uitsluitend actief op de Nederlandse markt, reageert directeur Hans Quint. ‘Abemec is economisch zeer gezond. Wij zijn in de huidige situatie financieel onafhankelijk van BayWa. Dit betekent dat de situatie van BayWa geen invloed heeft op de lopende bedrijfsvoering van Abemec.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 13°
    65 %
  • Zondag
    17° / 11°
    50 %
  • Maandag
    15° / 14°
    70 %
Meer weer