LTO blij met uitstel mestuitrijdatum op grasland

LTO Nederland is blij dat landbouwminister Femke Wiersma boeren twee weken extra tijd geeft voor uitrijden van mest. De organisatie ziet het als een erkenning van de uitdagingen waar de agrarische sector door de extreme natheid voor staat.

LTO+blij+met+uitstel+mestuitrijdatum+op+grasland
© Twan Wiermans

'We zijn blij dat minister Wiersma de situatie erkent en ons heeft gehoord', zegt bestuurslid Jos Verstraten van LTO-vakgroep Melkveehouderij. 'Melkveehouders die als gevolg van de natte omstandigheden een valse start van het groeiseizoen hebben ervaren, kunnen daarmee de mestruimte toch goed benutten.'

Vorige week heeft overleg plaatsgevonden met het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) over de extreme natheid van afgelopen najaar en dit jaar. LTO heeft onder andere gevraagd om uitstel van de uitrijperiode om zo recht te doen aan de overmachtsituatie waar veel veehouders mee te maken hebben.


Grasland

Wiersma maakte dinsdag via een brief aan de Tweede Kamer bekend dat ze verlenging van het uitrijseizoen toestaat. In plaats van 31 augustus duurt het uitrijseizoen nu tot en met 15 september. Het uitstel geldt voor grasland in heel Nederland.


In sommige gebieden is de situatie zo extreem dat dit uitstel nog niet voldoende ruimte geeft. In die situaties was een nog langere uitrijperiode passender. Desondanks is LTO content met de erkenning die de minister heeft gegeven.

In hetzelfde overleg van vorige week heeft LTO ook gevraagd om uitstel van de vanggewasverplichting bij mais en het loslaten van kalenderlandbouw waar het gaat om overige gewassen. De minister heeft hierover nog geen besluit genomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    14° / 8°
    75 %
  • Vrijdag
    16° / 8°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 8°
    10 %
Meer weer