Geen verlenging voor uitrijden mest in Vlaanderen

De periode voor het uitrijden van mest wordt in Vlaanderen niet verlengd. De Mestbank laat weten vast te houden aan de vastgestelde datum van donderdag 14 augustus. Dit tot grote onvrede bij agrarisch ondernemers.

Geen+verlenging+voor+uitrijden+mest+in+Vlaanderen
© Twan Wiermans

Na donderdag 14 augustus mag op Vlaams grasland officieel geen vloeibare dierlijke mest (type 2 meststoffen) meer gebracht worden. Belangenbehartiger Algemeen Boerensyndicaat deed het verzoek om de uitrijperiode voor grasland en in tweede instantie ook akkerland met minimaal veertien dagen te verlengen. Uitrijden van type 3 meststoffen, waaronder kunstmest en effluent, mag nog wel.

Al in juni was er overleg tussen de landbouwsector en de Mestbank. Daarna is aan een team wetenschappers gevraagd of verlenging van het bemestingsseizoen milieukundig verantwoord is. Ondanks dat dit advies volgens het Algemeen Boerensyndicaat positief was, gaat de Mestbank er niet in mee.

'Uitermate triest', stelt het syndicaat in een reactie. 'De einddatum van 15 augustus voor grasland is gewoonweg niet klimaatrobuust en als zodoende achterhaald. Vergeleken met pakweg tien jaar geleden worden steevast kwantitatief goede snedes gras gemaaid tot eind oktober, mede door de verlenging van het groeiseizoen.'


Geen stap dichter bij gewenst landbouwsysteem

Volgens de boerenorganisatie komt de sector door niet in te gaan op het verzoek langer mest te mogen uitrijden, 'geen stap dichter bij het klimaatrobuuste en circulaire landbouwsysteem dat de maatschappij wenst'.

'Veehouders worden nu verplicht om op ongunstige perioden mest uit te rijden, terwijl het beter is dat een of twee weken later te doen. Het alternatief tot 31 augustus om de laatste stikstofbehoefte van gras in te vullen met kunstmest druist eveneens in tegen alle logica van circulaire landbouw. Zo wordt nu de mogelijkheid ontnomen om dierlijke mest in te zetten op grasland, waarvan aangetoond is dat er geen milieurisico is.'

In Nederland geldt zaterdag 31 augustus als uiterste datum voor het uitrijden van mest. LTO Nederland heeft vorige week aan het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) gevraagd om uitstel voor het uitrijden van mest op gras en voor de vanggewasverplichtingen bij mais. Ook pleit de belangenorganisatie voor het loslaten van kalenderlandbouw bij andere akkerbouwgewassen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    0 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    0 %
Meer weer