Agractie roept op tot gedogen meer mest uitrijden

Boerenorganisatie Agractie vraagt landbouwminister Femke Wiersma om via een gedoogbesluit terug te gaan naar de bemestingsnorm van 2022. Dat komt neer op het gebruiken van de normen zoals ze waren in de periode dat Nederland volledige derogatie kreeg.

Agractie+roept+op+tot+gedogen+meer+mest+uitrijden
© Niels de Vries

Agractie vraagt dit in een reactie op de aankondiging van Wiersma dat de mestuitrijdperiode wordt verlengd tot 15 september. 'We zijn blij en waarderen het dat de minister aan ons verzoek tegemoet is gekomen en inziet dat dit iets verzachting kan geven aan boeren waar de mestcrisis hard voelbaar is', schrijft Agractie in een verklaring.

Desondanks stelt de organisatie dat er geen oplossing is om op korte termijn de mestcrisis het hoofd te bieden. 'Veehouders kunnen hun mest alleen tegen hoge kosten en in sommige gevallen helemaal niet kwijt en dit probleem verergert.' Als de minister niet een beslissing neemt die ertoe leidt dat de plaatsingsruimte wordt vergroot, is een koude sanering in 2024 en 2025 onontkoombaar, vreest Agractie.


Kalenderlandbouw

De enige kortetermijnoplossing met breed draagvlak in de agrarische sector is volgens Agractie het deels negeren van het derogatiebesluit, terugvallen op de normen van 2022 voor het gebruik van dierlijke mest, het negeren van de verlaging van de mestplafonds en het afschaffen van de kalenderlandbouw.

Agractie begrijpt dat Wiersma zich concentreert op het regeerakkoord en op haar charmeoffensief in Brussel, maar ook die acties lossen het kortetermijnprobleem op het boerenerf niet op. 'Er moet nu wat gebeuren.' De boerenorganisatie riep de minister al eerder op om maatregelen te nemen en een gedoogbeleid te hanteren. Bij gedogen blijft alle regelgeving zoals het is, alleen wordt niet actief gehandhaafd.


De organisatie roept de minister op om de focus te verleggen van 'de oneigenlijke Brusselse voorwaarde inzake de mestplafonds naar praktisch uitvoerbaar mestbeleid'. 'Geef boeren handvatten om daadwerkelijk te zorgen voor bodem, gewas en water', stelt zij.

'Agractie staat niet voor de gevolgen in, wanneer de minister niet op korte termijn in deze richting besluiten neemt', meldt de organisatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    23° / 12°
    0 %
  • Donderdag
    24° / 13°
    0 %
  • Vrijdag
    23° / 12°
    0 %
Meer weer