Duitse uitbraak verhoogt risico vogelgriep niet volgens Wiersma

Het risico op een uitbraak van vogelgriep op een pluimveebedrijf in Nederland blijft laag. Dat meldt landbouwminister Femke Wiersma op basis van het oordeel van de Deskundigengroep Dierziekten. De vogelgriepuitbraak vlak over de grens in Duitsland heeft het risico niet verhoogd.

Duitse+uitbraak+verhoogt+risico+vogelgriep+niet+volgens+Wiersma
© Twan Wiermans

De Deskundigengroep Dierziekten heeft de situatie met betrekking tot vogelgriep onlangs op 9 juli opnieuw beoordeeld. De deskundigen houden de kans op een vogelgriepbesmetting van een pluimveebedrijf in heel Nederland laag. Dit is gelijk aan de inschatting van de vorige bijeenkomst op 22 april.

Bij de beoordeling hebben de deskundigen ook de recente uitbraak van vogelgriep op een pluimveebedrijf in het Duitse Bad Bentheim, vlak over de grens met Nederland betrokken. Omdat er sinds de uitbraak op 1 juli geen andere meldingen van besmette of verdachte bedrijven in zowel Nederland als Duitsland bij zijn gekomen, lijkt het erop dat de uitbraak is ontdekt voordat er sprake was van verspreiding tussen bedrijven. Dit is een gunstig vooruitzicht.


• Lees meer over vogelgriep

De deskundigen vermoeden dat de besmetting in Bad Bentheim een mutatie is geweest van een laagpathogene vogelgriep (LPAI)-variant naar een hoogpathogene vogelgriep (HPAI)-variant. Dit zou in Nederland ook kunnen gebeuren. Er komen namelijk ook in Nederland verschillende laaggpathogene virusvarianten in wilde vogels voor. Afgaande op de historische data melden de deskundigen dat de kans hierop in deze periode van het jaar laag is.


Geen extra maatregelen

Wiersma neemt geen extra maatregelen omdat de deskundigen de kans op een vogelgriepbesmetting op een pluimveebedrijf in heel Nederland als laag inschatten en er al meer dan zeven maanden geen uitbraken van hoogpathogene vogelgriep bij gehouden vogels zijn geweest. Daarnaast zijn er onder wilde vogels in de afgelopen weken slechts vier wilde vogels gevonden die besmet zijn met hoogpathogene vogelgriep.

Ook de recente uitbraak in Bad Bentheim met het H7N5- vogelgriepvirus geeft, mede op basis van de duiding door de deskundigen, geen aanleiding om extra maatregelen in Nederland in te stellen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    26° / 16°
    10 %
  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    20° / 15°
    80 %
Meer weer