MOB vraagt verbod op PFAS in gewasbeschermingsmiddelen

Mobilisation for the Environment (MOB) vraagt het kabinet om een verbod op het gebruik van PFAS in gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Ook vraagt de milieuorganisatie om aanscherping van de drinkwaternorm om de volksgezondheid te beschermen.

MOB+vraagt+verbod+op+PFAS+in+gewasbeschermingsmiddelen
© Burt Sytsma

MOB wijst erop dat volgens de norm van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa), overgenomen door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), veel Nederlanders te veel PFAS binnenkrijgen via het drinkwater. Dit kan de gezondheid van kwetsbare groepen zoals baby's, jonge kinderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem in gevaar brengen. PFAS is in verband gebracht met talloze schadelijke effecten op de gezondheid: kanker, verminderd immuunsysteem, diabetes, nierfalen en een grotere kans op hartfalen door verhoogd cholesterol.

De organisatie van voorzitter Johan Vollenbroek stelt dat de huidige normen voor PFAS tekortschieten. De norm voor PFAS in drinkwater die is vastgesteld bij de herziening van de Drinkwaterrichtlijn en is opgenomen in het Drinkwaterbesluit, is volgens MOB niet in lijn met de nieuwe wetenschappelijke kennis over gezondheidsrisico's van PFAS-stoffen.


'We hebben nu te maken met een wettelijke norm die is ingehaald door de realiteit. Daarom is het belangrijk voor de volksgezondheid dat de Nederlandse overheid nu handelt naar de nieuwe gezondheidskundige inzichten. De wettelijke norm biedt onvoldoende bescherming tegen toxicologische effecten van PFAS in drinkwater op de gezondheid en ons drinkwater uit oppervlaktewater is feitelijk gewoon vergiftigd met PFAS', schrijft Vollenbroek.

Volgens de MOB-voorzitter levert het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de land- en tuinbouw een grote bijdrage aan de verspreiding van PFAS. Daarom roept hij op tot een verbod op deze middelen en op kunstmest waarin PFAS wordt gebruikt. Het gaat hier volgens hem om het jaarlijkse gebruik van ten minste 221.000 kilo PFAS bevattende gewasbeschermingsmiddelen. Hij spreekt het kabinet daarbij aan op zijn grondwettelijke zorgplicht.


Hulpmiddel

Het nadeel van PFAS is dat het niet of nauwelijks afbreekt in het milieu. Er zijn verschillende soorten PFAS, waarbij de schadelijkheid uiteenloopt. PFAS wordt in gewasbeschermingsmiddelen en soms in kunstmest gebruikt als hulpmiddel.

Alle PFAS-houdende gewasbeschermingsmiddelen zijn goedgekeurd door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). CLM Onderzoek en Advies noemde een acuut verbod op PFAS-houdende gewasbeschermingsmiddelen onlangs te voorbarig, maar denkt dat het wel gaat spelen en vindt dat de landbouwsector zich daarop moet voorbereiden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 12°
    75 %
  • Woensdag
    15° / 9°
    80 %
  • Donderdag
    15° / 7°
    75 %
Meer weer