'Landbouw moeilijkste kwestie bij toetreding Oekraïne tot Europese Unie'

Landbouw wordt waarschijnlijk het lastigste onderdeel bij de onderhandelingen met Oekraïne en Moldavië over toetreding tot de Europese Unie (EU). Deze gesprekken zijn 25 juni begonnen. Dat heeft de Europese Commissie gemeld aan de Europese landbouwministers tijdens een bijeenkomst van de Europese Landbouwraad in juli.

%27Landbouw+moeilijkste+kwestie+bij+toetreding+Oekra%C3%AFne+tot+Europese+Unie%27
© Europese Unie 2024

De Europese Commissie informeerde de Landbouwraad over de stand van zaken op het gebied van internationale handel en onderhandelingen over handelsakkoorden. Namens Nederland waren landbouwminister Femke Wiersma en staatssecretaris Jean Rummenie aanwezig.

De bewindslieden spraken onder meer over de recente verlenging van de autonome handelsmaatregelen met Oekraïne en de automatische vrijwaringsmaatregelen die bij deze verlenging zijn afgesproken. De Europese Commissie gaf aan dat de drempelwaardes voor haver, eieren en suiker zijn bereikt en dat voor die producten weer importheffingen gaan gelden.


Belang van steun

In haar verslag van de bijeenkomst meldt Wiersma dat de meeste Europese lidstaten het belang van steun aan Oekraïne onderschrijven. Zij zijn blij met de verlenging van de handelsmaatregelen. Enkele lidstaten zijn bezorgd over importen uit Oekraïne omdat deze hun binnenlandse markt verstoren. Dit speelt vooral in de landen die direct grenzen aan Oekraïne.

Wiersma vindt het van belang om een evenwicht te vinden tussen onze steun aan Oekraïne en de zorgen van Europese producenten over de toegenomen concurrentie. Zij heeft de Europese Commissie gevraagd om de Landbouwraad de komende tijd te informeren over het effect van de import uit Oekraïne op zowel de EU-markten als op de Oekraïense economie. De Europese Commissie heeft begrip voor de zorgen van lidstaten en heeft toegezegd de handelsstromen te blijven monitoren.


Gelijk speelveld

Sommige Europese lidstaten gaven tijdens de ontmoeting aan dat het belangrijk is om producten uit derde landen aan dezelfde standaarden te laten voldoen als producten die worden geproduceerd in de EU, bijvoorbeeld op het gebied van dierenwelzijn.

Wiersma heeft daarbij ingebracht dat deze standaarden moeten worden nagestreefd in handelsovereenkomsten, bijvoorbeeld door het aanbod van extra markttoegang te koppelen aan het voldoen aan specifieke EU-standaarden voor bijvoorbeeld dierenwelzijn.


Verdienvermogen

Oostenrijk benadrukte tijdens de gesprekken dat voedselzekerheid en het verdienvermogen van de boer centraal moeten staan, ook bij het klimaat- en duurzaamheidsbeleid. Dit standpunt heeft veel steun gekregen. Wiersma heeft het belang onderstreept van een goed verdienvermogen voor boeren en vissers en van het benutten van het volledige potentieel van de bio-economie.

Daarnaast heeft de landbouwminister aandacht gevraagd voor innovatieve oplossingen en aangegeven het belangrijk te vinden dat de administratieve lasten voor zowel boeren als uitvoeringsinstanties worden verminderd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    6° / 0°
    85 %
  • Zaterdag
    4° / 0°
    90 %
  • Zondag
    15° / 6°
    85 %
Meer weer