Europese landbouwexport nadert in april bijna 20 miljard euro

De export van landbouwproducten en voedingsmiddelen vanuit de Europese Unie (EU) is in april uitgekomen op 19,8 miljard euro. Dat is iets minder dan in maart, maar 10 procent meer dan in april 2023.

Europese+landbouwexport+nadert+in+april+bijna+20+miljard+euro
© Dirk Hol

De cijfers komen uit een nieuw rapport van de Europese Commissie over de agrarische handelsbalans van de EU. De groei ten opzichte van vorig jaar is onder meer te danken aan gestegen prijzen. De exportwaarde van olijven en olijfolie groeide fors, maar die van andere plantaardige oliën en granen daalde.

Uit het rapport blijkt dat de import van landbouwproducten en levensmiddelen naar de EU in april 2024 ten opzichte van maart is gestegen tot 14,8 miljard euro. Tegenover april 2023 bedroeg de stijging 12 procent. EU-landen importeerden meer cacaoproducten, fruit, noten, olijven en olijfolie, terwijl de import van oliehoudende zaden en granen daalde.

In april 2024 bedroeg het handelsoverschot van de EU op het gebied van landbouwproducten en voedingsmiddelen 5 miljard euro. Dat is 4 procent meer dan in april 2023, maar een daling ten opzichte van 25 procent ten opzichte van de voorgaande maand.


Daling export China

De Verenigde Staten waren tussen januari en april de grootste exportmarkt voor de Europese agrifoodsector. De afzet naar de Verenigde Staten groeide in die periode met 829 miljoen euro, oftewel 9 procent. De export naar China is in de afgelopen vier maanden met 11 procent of 565 miljoen euro gedaald vanwege lagere volumes en lagere prijzen voor graanproducten en varkensvlees.

De totale export van landbouwproducten en voedingsmiddelen uit de EU kwam tussen januari en april uit op 77,8 miljard euro, vergelijkbaar met het voorgaande jaar. Daartegenover staat een import in die periode van 54,9 miljard euro. Ook dat is een stabiel ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Daarmee bedraagt het EU-handelsoverschot in de eerste vier maanden van 2024 22,9 miljard euro.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer