Europese maisimport vlotter van start

De Europese Unie heeft in de eerste twee weken van het nieuwe seizoen al iets meer dan 900.000 ton korrelmais geïmporteerd. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Europese+maisimport+vlotter+van+start
© Twan Wiermans

Daarmee gaat de import sneller van start dan in voorgaande jaren. Vergeleken met een jaar geleden is 160.000 ton meer geïmporteerd en afgezet. Ten opzichte van de eerste twee weken twee jaar geleden is de import zelfs 300.000 ton groter.

Vorig jaar importeerde de Europese Unie gemiddeld 363.000 ton mais per week. Het totaal bleef net onder de 19 miljoen ton steken. Daarmee was de invoer aanzienlijk kleiner dan het jaar daarvoor, maar in vergelijking met de voorafgaande jaren was sprake van een vrij grote invoer. Met name Spanje importeerde veel mais in verband met een kleine oogst in eigen land.




Meeste mais naar Spanje

Ook dit jaar gaat vooralsnog de meeste mais naar Spanje. In de eerste twee weken is de helft van de totale Europese import in Spanje afgeleverd. Na Spanje is België de grootste importeur met 114.000 ton, gevolgd door Nederland met 83.000 ton.

Oekraïne is net als vorig jaar veruit de belangrijkste leverancier. Zo’n twee derde van de ingevoerde korrelmais heeft Oekraïne als herkomst. Opvallend is de import van mais uit de Verenigde Staten. In de eerste twee weken is 162.000 ton uit de Verenigde Staten afkomstig, vorig jaar was dat aan het begin van het seizoen vrijwel niets.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer