Aantal besmettingen met blauwtong passeert vijfhonderd

Het aantal officieel gemelde besmettingen met blauwtong is gestegen tot boven de vijfhonderd. Dat blijkt uit een nieuwe update van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Aantal+besmettingen+met+blauwtong+passeert+vijfhonderd
© Johan Wissink

Het aantal klinisch positieve blauwtongbesmettingen is maandag 22 juli gestegen naar 139 stuks. Het aantal positieve gevallen op basis van de PCR-test komt uit op 364. Daarmee ligt het aantal officieel gemelde besmettingen met blauwtong nu op 503.

In de vorige update, die van donderdag 18 juli, ging het om 217 PCR-positieve bedrijven zijn en 101 klinisch positieve meldingen. Nog een week eerder waren er slechts 20 bewezen en 47 verdachte gevallen van blauwtong bekend bij de NVWA.

Bij klinisch positief zijn de besmettingen geconstateerd op basis van kenmerkende symptomen, zonder dat dit verder onderzocht is in een laboratorium. PCR-positief betekent dat de gevallen daadwerkelijk door bloedonderzoek zijn bevestigd. De overzichtskaart van de NVWA, wordt iedere maandag en donderdag bijgewerkt.


Gevaccineerde dieren melden

Het eerste geval van blauwtong van dit seizoen dateert van 14 juni. Vorige week kwam het Bureau Diergeneesmiddelen van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen met een dringende oproep. Dierenartsen en veehouders die vermoeden dat een dier blauwtong heeft terwijl het daartegen is ingeënt, moeten dat melden bij het bureau.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer