Brochure belicht praktijkprogramma 'Weerbaarheid in de praktijk'

Vanuit het LTO-programma 'Weerbaarheid in de praktijk' is een brochure uitgebracht met beknopte overzichten van alle praktijkpilots in de land- en tuinbouw en geboekte resultaten richting weerbaar en nagenoeg emissieloos telen.

Brochure+belicht+praktijkprogramma+%27Weerbaarheid+in+de+praktijk%27
© Arno Engels

In het praktijkprogramma 'Weerbaarheid in de praktijk' van LTO Nederland en de land- en tuinbouwsectoren zetten meer dan 160 telers, in 23 gewassen, 128 praktijkexperimenten op 42 locaties en in twaalf pilots, stappen naar weerbare en nagenoeg emissieloze teeltsystemen.

Dit alles in het kader van de Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 die de overheid en de sectoren samen hebben opgesteld. De twaalf pilots lopen onder andere in de teelten van aardappelen, suikerbieten, bloembollen, glastuinbouw, fruitteelt en boomteelt.

In de zestien pagina's tellende brochure worden alternatieve maatregelen en middelen belicht voor gangbare teeltsystemen. Doel is reductie van de toepassing van chemische gewasbeschermingsmiddelen met het oog op verbetering van de bodem- en waterkwaliteit. Nederland moet voldoen aan EU-regels zoals in de Kaderrichtlijn Water.


Noodzaak voor actie

Het bewustzijn onder telers over een toekomst met minder chemische gewasbescherming neemt toe en zo ook de noodzaak om in actie te komen. Integrated Crop Management (ICM) zal de basis worden. De ICM-aanpak krijgt dankzij de inspanningen van alle pilots steeds meer momentum in de plantaardige sectoren.

Het praktijkprogramma is tot stand gekomen door samenwerking tussen Cosun, IRS, Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), Koninklijke Algemeene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB), HLB, Vertify, Glastuinbouw Nederland, Stichting Projectbureau Boomkwekerij (SPB, voert uit voor LTO-vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen), LLTB, ZLTO, LTO Noord en LTO Nederland.

Penvoerder van het praktijkprogramma is Stichting LTO Programma's en Projecten. Het praktijkprogramma wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    15° / 4°
    10 %
  • Woensdag
    22° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    19° / 14°
    90 %
Meer weer