'Schaduwkant intensivering toont zich'

De schimmeldruk in de akkerbouw is dit seizoen hoog. Sommige mensen leggen de schuld bij de biologische sector, maar biologisch boer Jan Overesch denkt dat het probleem ergens anders ligt.

%27Schaduwkant+intensivering+toont+zich%27
© Marcel Berendsen

Ook wij maken ons ernstig zorgen over de ontwikkeling op ons platteland. Niet omdat de biologische aardappelen niet goed groeien, maar wel om de enorme toename van de industriële landbouw. Melkveehouders om ons heen stoppen bij bosjes en de grond gaat niet naar naastgelegen melkveehouders of andere gemengde bedrijven.

In plaats daarvan wordt de grond voor veel geld verhuurd aan loonwerkers. Deze loonwerkers gebruiken deze grond voor mestplaatsing en verhuren deze dan door aan industriële akkerbouwers op afstand, uit Drenthe of Flevopolders, die er intensieve gewassen telen zoals aardappelen, uien of bloembollen.


Zonder rustgewassen

Dat alles zonder rustgewassen en gebruikmakend van veel gewasbeschermingsmiddelen. Dit is allemaal mogelijk omdat er vanuit de overheid geen beleid is voor grondgebruik.

De politiek zou met spoed een aantal zaken ter hand kunnen nemen om veranderingen in gang te zetten

Jan Overesch, biologisch boer in Raalte

Waar wij ons verder aan storen, is het idee dat biologische boeren de oorzaak zijn van de schimmeldruk in de aardappelteelt. De werkelijke oorzaak ligt volgens mij bij de intensieve teelten van de akkerbouwers: smalle vruchtwisseling, enorm middelengebruik, grote mestplaatsing, verkeerde rassen met hoge productie en lage resistentie, lage percelen die niet geschikt zijn voor akkerbouw en plantdichtheid.

De grond wordt vernield door late oogstwerkzaamheden met alle gevolgen voor de volgende teeltjaren. Door het enorme middelengebruik dalen ook de bodemvruchtbaarheid, het bodemleven en het waterbergend vermogen. Is het niet de wal die het schip keert?


Gewasbeschermingsmiddelenindustrie

Het idee om biologische boeren aan te wijzen als veroorzaker van ellende in de intensieve akkerbouw bestaat al langer en komt volgens mij uit de koker van de gewasbeschermingsmiddelenindustrie die door de vakbladen en websites gretig worden overgenomen en gepubliceerd.

Elke dag krijgen wij als boeren mails binnen met 'adviezen' om vooral veel preventief de spuit ter hand te nemen om schade te voorkomen. Koste wat kost wil deze industrie zich indekken om afschaffing of een verbod op gewasbeschermingsmiddelen te voorkomen.


Sterke rassen

Als biologische sector zetten we ons al jaren in op het ontwikkelen van sterke rassen en ook op ruime vruchtwisseling, 1 op 6 of meer, lage mestgift, ruime plantafstand, juiste hoger gelegen percelen als akker gebruiken, zorg voor bodem en bodemleven, niet meer ploegen, op tijd poten en ga zo maar door. Dit is allemaal superbelangrijk.

De politiek zou met spoed een aantal zaken ter hand kunnen nemen om veranderingen in gang te zetten. Zo is het noodzakelijk om met spoed beleid voor grondgebruik te maken.


Wetten maken

Verder zou het kabinet ook wetten moeten maken die leiden tot beperkter mestgebruik en ruime vruchtwisseling verplicht moeten stellen. Een verbod op risicovolle (aardappel)rassen zou ook helpen.

Ook mag het landbouwonderwijs worden herzien. Daarbij kan biologische landbouw de basis vormen. Het landbouwonderwijs moet stoppen met het promoten van het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen.

In plaats daarvan horen mechanische onkruidbestrijding, bodemkunde, bodembiologie en bemestingsleer een verplicht vak op de landbouwscholen te zijn. Op naar een gezonde landbouw in harmonie met de natuur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer