Boeren op Zuid-Hollandse eilanden krijgen emissiecoach

Boeren en tuinders op drie Zuid-Hollandse eilanden kunnen een emissiecoach krijgen die hen kan helpen met het verminderen van de uitstoot van gewasbeschermingsmiddelen. Waterschap Hollandse Delta begint een proef met coaches om zoveel mogelijk te voorkomen dat schadelijke stoffen in sloten en het milieu komen.

Boeren+op+Zuid%2DHollandse+eilanden+krijgen+emissiecoach
© Dirk Hol

Het project begint met twee coaches, later worden het er vier. Dat zijn mensen met kennis van de agrarische sector en het gebied. Het streven is om bij alle boeren, tuinders en bollentelers op Goeree-Overflakkee, Voorne-Putten en de Hoeksche Waard langs te gaan.

De coaches gaan op afspraak langs bij de honderden agrarisch ondernemers op de drie eilanden. Ze doen een visuele beoordeling en vullen dan een tool in. Daar komen gelijk aanbevelingen uit. Een jaar later komt de emissiecoach opnieuw langs om te kijken wat er is gedaan met de aanbevelingen.


Bewustwording vergroten

Het project kost bijna 600.000 euro. Doel is niet alleen om kennis te delen en de bewustwording te vergroten over het effect van gewasbeschermingsmiddelen, maar ook om te zorgen dat er minder van zulke middelen in het water belanden. De coach richt zich op de dagelijkse praktijk tijdens het seizoen. Als neutrale gesprekspartner helpt de coach de boer om een volgende stap te zetten naar duurzamere landbouw.

Het waterschap heeft een meetnetwerk opgezet om de resultaten te volgen. Op twintig locaties wordt een breed pakket van tweehonderd werkzame stoffen gemeten. Dat zijn vooral stoffen die in gewasbeschermingsmiddelen zitten. De proef loopt tot 2027.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer