'Zet circulaire mineralen vaker in'

Circulaire mineralen kunnen beter worden ingezet als alternatief voor kunstmest. Dat vindt Rik Pantjes van Invest-NL.

%27Zet+circulaire+mineralen+vaker+in%27
© Twan Wiermans

Akkerbouwers hebben behoefte aan duurzame alternatieven voor kunstmest, maar het loont nog onvoldoende om te kiezen voor circulaire mineralen als meststof. Circulaire mineralen, vloeibare meststoffen geproduceerd uit onder andere drijfmest, hebben een minder negatieve impact op het milieu.

Minerale meststoffen zijn essentieel in ons landbouwsysteem; ze laten gewassen groeien. In Nederland gebruiken we de beschikbare mineralen niet efficiënt en zijn er zorgen over emissies naar bodem, lucht en water. Een systeemwijziging is dringend nodig. Mineralen recyclen uit bestaande stromen kan de milieubelasting verlagen en biedt voordelen. Helaas worden deze mineralen nog beperkt teruggewonnen en vinden ze moeilijk afzet.

De problematiek rondom het aanbod van mest krijgt veel aandacht, terwijl de vraagkant onderbelicht is en voor een echte doorbraak kan zorgen. Wat hebben boeren nodig om circulaire mineralen te gebruiken? Welke investeringen zijn nodig om een kringloop van circulaire mineralen te realiseren?

Om circulaire mineralen te stimuleren roepen we overheden, producenten en de ketenpartijen op om samen in actie te komen

Rik Pantjes, Teamlead Agrifood Business Development bij Invest-NL

Onderzoek toont aan dat regelgeving het gebruik belemmert. Onder de renurewetgeving worden circulaire mineralen waarschijnlijk toegestaan, maar het is belangrijk dat de toegestane technieken goed aansluiten.

Om gebruik van circulaire mineralen te stimuleren roepen we overheden, producenten en de ketenpartijen op om samen in actie te komen. Gelukkig zien we al waardevolle initiatieven ontstaan. Overheden moeten een integrale nationale aanpak ontwikkelen die lokale ketens ondersteunt.

Dit betekent wetgeving op nationaal niveau die gericht is op het ondersteunen van lokale besluitvorming en het stimuleren van lokale productie. Dit kan via een passende implementatie van Europese renurewetgeving en koppeling met de productie van groen gas. Ook kan productie worden gestimuleerd via het faciliteren van een soepele afgifte van vergunningen.


Infrastructuur

Er moet worden ingezet op een andere manier van werken en de infrastructuur moet hierop worden aangepast. Circulaire mineralen passen door hun vloeibare vorm en lagere concentratie, anders dan kunstmest, vaak niet in de huidige infrastructuur. Dit vraagt om aanpassingen en investeringen in opslag, transport en verwerking op het land.

Deze investeringen moeten rendabel zijn, wat kansen biedt voor fertigatie en robotica. Partijen die de technologie aanbieden moeten hun technologie verder ontwikkelen. De huidige technologie kan al veel, maar verdere investeringen zijn nodig om het product beter te laten aansluiten op de vraag.

Overheden spelen een belangrijke rol bij het stimuleren van de vraag, het mogelijk maken van productie en het benutten van lokale kracht van circulaire mineralen. Door bijvoorbeeld het instellen van bijmengverplichtingen, het sneller afgeven van vergunningen voor verwerking, een goede implementatie van renurewetgeving en het ondersteunen van structurele investeringen in fertigatie, zullen circulaire mineralen opschalen tot hun ware potentie.

Dit zal bijdragen aan de ontwikkeling van circulaire mineralen die kunnen concurreren met het (te) goedkope alternatief, kunstmest. Het brengt duurzame landbouw dichterbij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    24° / 13°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 13°
    5 %
  • Zaterdag
    24° / 11°
    10 %
Meer weer