Fabriek voor koolstofarme kunstmest in Frankrijk op de planning

Het consortium FertigHy denkt erover in het departement Somme in het noorden van Frankrijk een kunstmestfabriek te bouwen waar koolstofarme meststof wordt gemaakt. De kosten voor dit project worden geschat op 1,3 miljard euro. De definitieve beslissing wordt eind 2026 verwacht.

Fabriek+voor+koolstofarme+kunstmest+in+Frankrijk+op+de+planning
© Twan Wiermans

De inzet van FertigHy is om 500.000 ton koolstof- en stikstofvrije mest per jaar te gaan produceren. Dat is op dit moment 15 procent van het totale Franse verbruik. Het plan is dat de fabriek in 2030 in bedrijf is. De initiatiefnemers noemen dit een manier om de landbouw koolstofvrij te maken. Tegelijkertijd wordt geprobeerd minder afhankelijk te worden van Russisch gas en kunstmest en daarmee de Europese 'soevereiniteit' te versterken.

FertigHy is een pan-Europees bedrijf dat in juni 2023 werd opgericht. Het consortium bestaat uit de Spaanse zonne-energiespecialist RIC Energy, het Italiaanse ingenieursbureau Maire Tecnimont, de Nederlandse bierbrouwer Heineken, de Franse koepel van landbouwcoöperaties InVivo, het Duitse Siemens financial services en het private-equityfonds EITinnoEnergy dat gespecialiseerd is in innovatie voor de energietransitie.


CO2-uitstoot verkleinen

Heineken participeert in FertigHy omdat het zijn directe CO2-uitstoot en die van zijn leveranciers – akkerbouwers die de gerst telen en stikstofkunstmest gebruiken – wil verminderen. FertigHy is niet het enige initiatief om de kunstmestproductie te verduurzamen. Het Noorse Yara, de Europese reus in stikstofmeststoffen, is ook aan het verduurzamen en heeft als doel dat in 2030 30 procent van de productie koolstofvrij is.


De meststof van FertigHy zal duurder zijn dan de traditionele 'grijze' meststoffen. Maar het consortium verwacht wel concurrerend te kunnen zijn, omdat vanaf 2034 importeurs belasting moeten betalen over 'grijze' meststoffen. Dat vloeit voort uit de regels van het Europese koolstofaanpassingsmechanisme. Dat mechanisme zorgt ervoor dat voor ingevoerde goederen dezelfde kosten voor koolstofemissies worden aangerekend als voor in het binnenland geproduceerde goederen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer