Conventionele zeugenstapel niet interessant voor repop

Het doel van het vervangen van een conventionele zeugenstapel door nieuwe zeugen is om met een sprong op een hoger niveau te komen. Niet alleen op het vlak van genetica, maar vooral op het gebied van diergezondheid.

Conventionele+zeugenstapel+niet+interessant+voor+repop
© Studio Van Assendelft

Een nog onbekend aantal varkenshouders gaat meedoen aan een van de landelijke beëindigingsregelingen: de Lbv of Lbv-plus. Als vermeerderaars hun bedrijf afbouwen, dan zullen ze hun zeugen in vrijwel alle gevallen afvoeren naar de slacht.

'Een conventionele zeugenstapel komt niet in aanmerking voor het herbevolken van vermeerderingsbedrijven die via depopulatie-repopulatie (depop-repop) een gezondheidssprong willen maken', zegt Jos Kneepkens, adviseur bedrijfsvoering en economie bij Topigs Norsvin.

Er zijn uitzonderingen voor bedrijven die bewezen vrij zijn van Actinobacillus pleuropneumoniae (App). 'Dat zijn SPF-opgestarte bedrijven (Specific Pathogen Free). Die zijn er niet veel in Nederland. En dan moet zo'n SPF-bedrijf ook nog meedoen aan een opkoopregeling', vervolgt de adviseur.

Veel zeugenstapels van stoppers verhuizen waarschijnlijk niet naar bestaande vermeerderingsbedrijven. 'Going concern zou een prima oplossing zijn voor het ontvangende bedrijf. Na het ontvolken van de eigen zeugenstallen, het doorvoeren van aanpassingen en minimaal vier weken leegstand na het reinigen en ontsmetten, komt de bigproductie na herbevolken meteen weer op gang', licht Kneepkens toe.

'Maar koop je een in productie zijnde zeugenstapel die qua gezondheidssprong niets toevoegt, dan schiet je er voor de lange termijn ook niets mee op. Terwijl het daar juist om draait bij depop-repop: betere resultaten behalen met gezonde dieren en meer werkplezier.'


Lastig matchen

Als een SPF-zeugenbedrijf stopt, is het in de praktijk nog steeds lastig om het met een ander vermeerderingsbedrijf te matchen. Ondernemers moeten elkaar vinden, met elkaar in gesprek gaan en in de stal kijken. Het gaat vervolgens niet alleen om dieraantallen en het onderhandelingssucces, maar ook voor de termijn waarop het overgaan van de zeugen zijn beslag krijgt.

'Dat optimaal op elkaar afstemmen, is een puzzel en lastiger te plannen dan het opstarten met de aanvoer van gelten van fokbedrijven met een hoge gezondheidsstatus', stelt Kneepkens. 'Het vraagt flexibiliteit van de stoppende zeugenhouder. Die moet tot het einde gemotiveerd zijn om alle werkzaamheden goed te doen.'

Ondanks de zeldzaamheid kent Kneepkens wel een praktijksituatie waarbij een SPF-opgestart vermeerderingsbedrijf de App-vrije zeugen heeft verkocht aan een collega-vermeerderaar. 'Deze stoppende vermeerderaar heeft geen opvolger en doet mee aan de opkoopregeling.'

De koper wil af van de App-problematiek op zijn varkensbedrijf, geeft de adviseur verder aan. 'Maar bij de huidige hoge prijzen opstarten met gelten en een langere onproductieve periode is te kostbaar. De match die tot stand is gekomen, blijkt een lot uit de loterij te zijn.'


Depopulatie-repopulatie zal vaker voorkomen

Volgens Topigs Norsvin is het aantal vermeerderingsbedrijven in Nederland dat depop-repop (depopulation-repopulation) doorvoert zeer beperkt. De leverancier van varkensgenetica denkt dat het gaat om vier tot vijf zeugenbedrijven per jaar. Toch is de verwachting dat dit aantal de komende jaren toeneemt. Door de opkoopregelingen neemt de dichtheid van het aantal varkensbedrijven af, waardoor meer bedrijven gunstiger komen te liggen voor wat betreft infectiedruk vanuit de omgeving. Dan geeft een gezondheidssprong en in combinatie met een verhoogde externe en interne bioveiligheid meer garanties op structureel succes, stelt Topigs Norsvin.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    6° / 3°
    10 %
  • Vrijdag
    4° / -1°
    10 %
  • Zaterdag
    5° / -2°
    5 %
Meer weer