Feedanalyses: risicobeheersing in de voerproductie

In de dynamische wereld van voerproductie is risicobeheersing belangrijk voor het waarborgen van de kwaliteit en veiligheid van veevoer. Goed voer is de sleutel tot gezonde dieren en een succesvolle bedrijfsvoering. Maar hoe weet je zeker dat het voer veilig is en van de beste kwaliteit?

Feedanalyses%3A+risicobeheersing+in+de+voerproductie
Normec foodcare
© Normec

Door een feedanalyse bij Normec Robalab, onderdeel van Normec Foodcare, te laten uitvoeren op bijvoorbeeld losse grondstoffen, droogvoer of brijvoer, krijg je controle over de voedingswaarden en eventuele vervuiling van het voer.

De feedanalyses spelen een essentiële rol in het minimaliseren van risico's. Dit is belangrijk voor veehouders, maar ook voor voerproducenten of -leveranciers zoals World Premix.

Het gebruik van droogvoer, brijvoer en losse grondstoffen brengt uitdagingen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan variaties in voedingswaarde, verontreiniging of bederf.

Voerkwaliteit tijdig controleren is cruciaal voor de gezondheid en prestaties van de dieren

Mario Willems, commercieel manager van Normec Foodcare

Deze factoren brengen niet alleen de gezondheid van de dieren in gevaar, maar hebben ook negatieve effecten op de efficiëntie en bedrijfsresultaten.

  • Kwaliteitsproblemen
    Variaties in voedingswaarde leiden tot inconsistente kwaliteit van het voer. Dat kan resulteren in klachten van klanten over de effectiviteit van het voer, die de reputatie van het bedrijf kunnen schaden.
  • Wetten en regels
    Ongewenste verontreinigingen zoals mycotoxinen, zware metalen of pesticiden kunnen leiden tot overtredingen van voedselveiligheidsnormen en regelgeving. Dit heeft boetes, juridische geschillen of zelfs sluiting van de productiefaciliteit tot gevolg.
  • Verlies van klanten
    Onvolledige voeding door variaties in voedingswaarde of verontreinigingen kan leiden tot gezondheidsproblemen bij de dieren van de veehouders. Risico's zijn dan verminderde groei, lagere melkproductie, abortus bij zeugen, hogere sterftecijfers en verhoogde veterinaire kosten. Hierdoor bestaat de kans dat klanten opstappen.
  • Operationele inefficiëntie
    Droogvoer, brijvoer of losse grondstoffen verwerken met variabele voedingswaarden, kan leiden tot inefficiënte productieprocessen. Zoals meer afvalproductie en arbeidskosten en een lagere productie-output.

De feedanalyses van Normec Robalab spelen een belangrijke rol voor leveranciers en producenten van veevoer om de kwaliteit en veiligheid van het voer te beheersen. De analyses verschaffen gedetailleerde informatie over voedingswaarden zoals ruw eiwit, vetgehalte en mineralen. Daarnaast detecteren ze verontreinigingen van mycotoxinen en zware metalen en zorgen ze voor kwaliteitsborging door de consistentie te waarborgen.

World Premix houdt kosten laag

Feedanalyses zijn belangrijk voor bedrijven zoals World Premix, leverancier van premixen, concentraten en compleetvoeders in de varkenshouderij. Sinds dat bedrijf zich meer is gaan richten op de verkoop van premixen voor varkensvoer, hebben feedanalyses daar een belangrijke rol ingenomen.

World Premix verkoopt premixen aan boeren die zelf hun voer maken. In tegenstelling tot het leveren van compleet voer, hebben ze dan minder controle op het eindproduct.

'De kosten van de feedanalyses moeten natuurlijk wel opwegen tegen de baten', zegt aandeelhouder Harm Frencken van World Premix. 'Als een nieuwe klant bij ons start, is het voor ons zeer belangrijk direct bij aanvang te controleren of de werkelijke voederwaardes kloppen met wat we hebben uitgeteld. Door dit meteen te onderzoeken, zorg je ervoor dat je kort op de situatie zit, daar waar nodig direct kunt bijsturen en de kosten laag houdt.'

Verzeker je toekomst

Het regelmatig laten uitvoeren van feedanalyses biedt de zekerheid dat het voer voldoet aan de hoogste normen van kwaliteit en veiligheid. Het lijkt misschien een extra inspanning, maar het investeren in betrouwbare feedanalyses betaalt zichzelf terug door minder dierziektes, efficiënter gebruik van voer en een hogere opbrengst.

Commercieel manager Mario Willems van Normec Foodcare onderstreept het belang van regelmatige feedanalyses. 'Het tijdig en regelmatig controleren van de kwaliteit van voeders en water is cruciaal voor de gezondheid en prestaties van de dieren. Door proactief risico's te identificeren en voerformuleringen te optimaliseren, voldoe je als producent of leverancier aan wettelijke normen en versterk je het klantvertrouwen.'

Bij vragen kan contact worden opgenomen met Willems via mario.willems@normecgroup.com of (06) 27084296.

Zo werkt Normec Robalab

Een feedanalyse door het onafhankelijke laboratorium Normec Robalab bestaat uit vier stappen:


1. Monstername: de basis voor betrouwbare resultaten
2. Voorbereiding: voor de juiste analyse
3. Analyse: precisie in actie
4. Rapportage en advies: inzicht en actie

Meer weten? Ga naar normecfoodcare.com.


Dit artikel is gecreërd door onze kennispartner Normec Foodcare.

Normec foodcare

Normec Foodcare geeft inzicht, biedt oplossingen en levert diensten op het gebied van monsterneming, laboratoriumanalyses en advies voor de agrarische...

Lees verder »

Meer van Normec foodcare

Lees ook

Meer artikelen van Normec foodcare »

Artikelen over Normec foodcare