Koperdiefstal rukt op, zonnepanelen in trek
Zonnepaneelinstallaties worden steeds vaker het doelwit van diefstal en vandalisme. Dieven richten zich voornamelijk op het koper in de kabels die de opgewekte stroom naar het elektriciteitsnet transporteren.
Deze praktijken veroorzaken aanzienlijke schade, die kan oplopen tot honderdduizenden euro's. Naast de directe kosten voor het vervangen van de gestolen kabels ontstaat er vaak bijkomende schade aan transformatorstations. Bovendien leidt de benodigde reparatietijd tot stilstandschade, wat een extra kostenpost vormt.
Exacte cijfers over het aantal diefstallen zijn er niet, maar volgens betrokkenen vraagt de opkomst van koperdiefstal bij zonnepaneelinstallaties om een combinatie van technologische, praktische en preventieve maatregelen. Innovatieve oplossingen kunnen de schade beperken en de kans vergroten dat daders worden opgepakt.
Buitengebied aantrekkelijk
Volgens Femke van de Plas, vertrouwenspersoon Veilig Buitengebied bij ZLTO, is het buitengebied aantrekkelijk voor criminelen. Door de anonimiteit en leegstand kunnen ze gemakkelijker koper stelen. Zij kreeg de laatste tijd diverse meldingen binnen van boeren die slachtoffer zijn van diefstal van draden van zonnepanelen. 'Zowel in Oost- als West-Brabant en in Zeeland. Eigenlijk iedereen die op grote schaal zonnepanelen heeft, loopt risico.'
Leegstand maakt diefstal voor criminelen gemakkelijker
Van de Plas benadrukt dat gerichte oplossingen, zoals alarmkabels, effectiever zijn dan traditionele maatregelen zoals camera's en hekwerken. 'Meld alles, dat kan bij de vertrouwenspersoon, maar ook bij Meld Misdaad Anoniem of bij de politie', adviseert ze.
Melding en aangifte
Gaby de Ruiter, vertrouwenspersoon van LTO Noord, herkent de toename en spoort boeren aan om verdachte voertuigen en personen altijd te melden bij de politie en altijd aangifte te doen. 'Zij verzamelen al die aangiftes en alle modus operandi. Dus hoe is het gebeurd, wanneer is het gebeurd? Misschien kunnen ze met alle informatie een dader aanhouden', legt ze uit.
De Ruiter benadrukt ook het belang van samenwerking binnen buurt-WhatsAppgroepen om verdachte activiteiten te signaleren.
Beveiligingsoplossing
Roland Hollegien, mede-eigenaar van GWS Energy, beschrijft koperdiefstal als een groeiend probleem, vooral bij grote zonneparken en dakinstallaties. Om hierop in te spelen, heeft zijn bedrijf samen met partners het Solarcable Security Panel (SSP) ontwikkeld. Het SSP is een box met daarin geavanceerde technologie welke de solarkabel beveiligd tegen diefstal.
Wanneer de solarkabel wordt doorgeknipt, ontvang je een melding via je smartphone, gaat er een sirene loeien en een flitser knipperen, waardoor snelle detectie mogelijk is. Hollegien adviseert daarnaast aanvullende maatregelen zoals het graven van geulen, het plaatsen van draadgoten, roosters, hekwerken en grote verlichtingsarmaturen. 'De boodschap vooral is het moeilijker maken van diefstal. Omdat het professionele bendes zijn, weten ze precies hoe ze moeten handelen. Dit moet gaan vertragen door meer alarmeringen toe te passen', zegt de mede-eigenaar van GWS Energy.
Alarmlus
Ook Erwin Hendriks, mede-eigenaar van Abiks, ziet de toename van koperdiefstal. Zijn bedrijf ontwikkelde een alarmlus die direct een sirene en flitser activeert bij sabotage. 'Wat betreft ontwikkelingen verwacht ik dat we zoveel mogelijk de lussen bij zonnepanelen zullen blijven monteren. Bij nieuwe installaties zullen we altijd de bekabeling zoveel mogelijk onder de zonnepanelen leggen, zodat ze niet bij de bekabeling kunnen', zegt Hendriks.
De mede-eigenaar van Abiks adviseert bedrijven zonder alarmsysteem om minimaal een alarmmelder te installeren en de beveiliging met hun verzekeraar en installateur te bespreken.
Verzekeren tegen schade
Benjamin Overkleeft en Remy Kruize van LTO Verzekeringen wijzen op het belang van een goede verzekering. 'Veel installaties hebben slechts een basisdekking, die geen bescherming biedt tegen diefstal', waarschuwt Overkleeft. Kruize vult aan: 'Met een uitgebreide dekking verzeker je niet alleen de panelen, maar ook de kabels, bedrijfsschade en opbrengstverlies.'
ZLTO-vertrouwenspersoon Van de Plas verwacht dat het probleem met diefstal nog wel even aanhoudt. 'Je ziet dat het nu heel lucratief is om die draden te stelen. Ik denk dat dit voorlopig ook nog wel zo blijft '
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Vicon Schudder Fanex 804 (LH) #30604
Gebruikt, € 13.100
-
Massey Ferguson 5609 Dyna 4
2013, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6150M (LH) #30592
Gebruikt, P.O.A.
-
Stiga E-ride C500
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Proefveldmedewerk(st)er
Corteva agrisciences - NL
Weer
-
Woensdag7° / 3°10 %
-
Donderdag7° / 3°10 %
-
Vrijdag4° / -1°10 %