Aantal bewezen blauwtonggevallen dramatisch gestegen

Het aantal bewezen gevallen van blauwtong is ver over de tweehonderd gestegen. Uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat er inmiddels 217 PCR-positieve bedrijven zijn. Volgens de laatste kaart zijn 101 meldingen klinisch positief. Vorige week waren en nog 20 bewezen en 47 verdachte gevallen bekend.

Aantal+bewezen+blauwtonggevallen+dramatisch+gestegen
© Monique Jansen

De getallen van het NVWA zijn uitgesplitst naar klinisch positief en PCR-positief. Bij klinisch positief zijn de besmettingen geconstateerd op basis van kenmerkende symptomen, zonder dat dit verder onderzocht is in een laboratorium. PCR-positief betekent dat de gevallen daadwerkelijk door bloedonderzoek zijn bevestigd. De overzichtskaart van de NVWA, wordt elke maandag en donderdag bijgewerkt.

Het eerste geval van blauwtong van dit seizoen dateert van 14 juni. Deze week kwam het Bureau Diergeneesmiddelen van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen met een dringende oproep. Dierenartsen en veehouders die vermoeden dat een dier blauwtong heeft terwijl het daartegen is ingeënt, moeten dat melden bij het bureau.

Er zijn extra oproepen geplaatst op verschillende onlineplatforms waarop dierenartsen actief zijn. Sinds begin mei kunnen veehouders die dat willen hun schapen en runderen inenten tegen blauwtong.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer