Fruittelers verwachten minder peren, appeloogst vrijwel gelijk

De Nederlandse oogst van peren is dit jaar naar verwachting 9 procent kleiner dan vorig jaar. De appeloogst blijft vrijwel stabiel, melden GroentenFruit Huis en de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) op basis van de oogstraming.

Fruittelers+verwachten+minder+peren%2C+appeloogst+vrijwel+gelijk
© Vidiphoto

De oogstprognoses komen uit op 197 miljoen kilo appels en 327 miljoen kilo peren. NFO en GroentenFruit Huis hebben de oogstraming uitgevoerd op honderd Nederlandse fruitbedrijven. De perenoogst valt tegen vanwege het grillige voorjaarsweer. Bij appels is het vooral aan de goede productie van Elstar te danken dat de oogst vergelijkbaar is met vorig jaar.

Bij peren wordt de oogst van Conference geraamd op 258 miljoen kilo. Dit betreft 80 procent van de totale productie. Dit is 6 procent lager dan in 2023. Op afstand volgen Beurré Alexander Lucas en Xenia met een verwachte oogst van 16 miljoen kilo en 15 miljoen kilo. De oogst van Doyenné du Comice valt dit jaar terug naar 14 miljoen kilo. Het perenareaal is met 9.930 hectare peren vrijwel gelijk aan vorig jaar.



Bij appels wordt gerekend op een oogst van 84 miljoen kilo Elstar. Dat is ruim 10 procent meer dan vorig jaar. Met een aandeel van 43 procent is Elstar veruit de meest geteelde appel in Nederland. Voor het tweede ras in Nederland, Jonagold en aanverwante mutanten, wordt uitgegaan van 45 miljoen kilo. Dit betekent een daling van 3 miljoen kilo ten opzichte van vorig jaar. Ook van alle andere appelrassen worden kleinere producties verwacht, met uitzondering dus van Elstar. Het areaal appels daalt met 5 procent naar 5.220 hectare.




Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer