Aardappeloogstraming kleurt Nederland en België rood

Er worden in de Europese Unie vrij 'normale' aardappelopbrengsten verwacht, behalve in Nederland, België, Italië en Griekenland. Dat blijkt uit de nieuwe oogstraming van gewasmonitoringscommissie JRC van de Europese Commissie.

Aardappeloogstraming+kleurt+Nederland+en+Belgi%C3%AB+rood
© Haijo Dodde

In het maandelijkse Mars-rapport heeft de gewasmonitoringscommissie de opbrengstraming van aardappelen voor dit jaar verlaagd naar 35,1 ton per hectare. Dat is een fractie (1 procent) lager dan het vijfjarig gemiddelde. Wel valt het resultaat binnen de bandbreedte van een normale oogst.

In mei voorspelde de organisatie nog een hectareopbrengst van 36,8 ton aardappelen. Vertraging in het poten door de natte omstandigheden in België en Nederland was in juni al een reden voor een verlaging, tot 35,8 ton per hectare.

Met name de opbrengstverwachtingen voor Frankrijk en Duitsland zijn deze maand naar beneden bijgesteld. In Frankrijk is de raming verlaagd naar 39,4 ton per hectare, terwijl in juni nog rekening werd gehouden met 41 ton. In Duitsland zakt de verwachte opbrengst naar 41,1 ton per hectare.


Buiten normale bandbreedte

Het Mars-rapport noteert voor Nederland een gemiddelde oogst van 39,5 ton aan consumptie-, poot en zetmeelaardappelen. Daarmee valt de opbrengst 6 procent lager uit dan vorig jaar én het vijfjarig gemiddelde. Daarmee valt de oogst buiten de als normaal beoordeelde bandbreedte van plus of min 4 procent.


Nederland is op de opbrengstkaart daardoor ook rood van kleur. Dat zelfde geldt voor België, waar de opbrengst eveneens 6 procent lager wordt ingeschat. Vergeleken met 2023 vallen de opbrengsten bij de zuiderburen volgens dit rapport 11 procent lager uit. Ook in Griekenland leveren de aardappelen minder op dan normaal.


Italië is positieve uitzondering

Enige positieve uitzondering op het beeld in de Europese Unie is Italië. Daar groeien de aardappelen boven verwachting goed. Ten opzichte van vorig jaar stevent de Italiaanse aardappeloogst af op een plus van 10 procent. Toen was echter sprake van een tegenvallende oogst. Vergeleken met het vijfjarige gemiddelde wordt 5 procent meer van 1 hectare verwacht.

Al met al lijkt driekwart van de aardappelen in de Europese Unie een gemiddelde oogst op te leveren. Iets minder dan een kwart (Nederland, België en Griekenland) stevent af op een oogst die zo'n 6 procent lager uitvalt. En op 3 procent van het areaal (Italië) lijkt de opbrengst 5 procent groter dan het vijfjarig gemiddelde.



Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    17° / 13°
    75 %
Meer weer