Schapen tijdig scheren en opstallen verkleint risico op blauwtong

Het scheren van schapen aan het einde van de winter of juist vroeg in het voorjaar verkleint de kans op een infectie met blauwtong en zorgt voor een lagere besmettingsgraad binnen schapenbedrijven. Verder helpt het wanneer schapen en runderen tijdig worden opgestald. Het gebruik van insecticiden heeft geen effect.

Schapen+tijdig+scheren+en+opstallen+verkleint+risico+op+blauwtong
© Johan Wissink

Dat meldt Royal GD op basis van een enquête onder rundvee- en schapenhouders naar het effect van de maatregelen die zijn in 2023 hebben toegepast. Volgens de diergezondheidsdienst bieden de resultaten de mogelijkheid om onderbouwde maatregelen te nemen om schapen en runderen te beschermen tegen blauwtong, zeker nu het aantal infecties weer toeneemt.

Het effect van tijdig scheren komt waarschijnlijk doordat schapen die vroeg geschoren zijn tijdens het knuttenseizoen in het najaar meer wol hebben, waardoor de knutten minder gemakkelijk kunnen steken. Voor dit jaar is het daarom verstandig om nog even te wachten met scheren.

Ook kan het tijdig opstallen, voordat ziekteverschijnselen worden waargenomen, helpen om een besmetting te voorkomen. Bij rundvee helpt een stal met een open front of grote openingen aan de zijkant in combinatie met veel ventilatie. De knutten die de blauwtong verspreiden, hebben een hekel aan wind.

Dergelijke stallen kunnen ook helpen om bij een infectie de verdere verspreiding in de koppel in te perken. Dit omdat ook voor verdere verspreiding knutten noodzakelijk zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer