Verwerking hapert na moeilijk aardappeljaar

De verwerking van aardappelen in Nederland is het afgelopen seizoen ruim onder de 4 miljoen ton blijven steken. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van brancheorganisatie Vavi.

Verwerking+hapert+na+moeilijk+aardappeljaar
© Koos van der Spek

Tijdens de oogst van 2023 waren er volop problemen in het groeiseizoen en bij de oogst. Dit heeft geresulteerd in een beperkte beschikbaarheid aan grondstof. Vrije aardappelen waren duur voor fabrikanten en dat zette een rem op de verwerking.

In seizoen 2023-2024 is in totaal 3,86 miljoen ton aardappelen verwerkt. Daarmee is de grens van 4 miljoen ton een behoorlijk eind uit zicht gebleven. Na de oogst van 2016 werd voor het eerst meer dan 4 miljoen ton aardappelen verwerkt, een voor de Nederlandse fritesindustrie magische grens.

Sindsdien is de verwerking nog twee keer eerder teruggezakt tot onder deze grens. De droogte in 2018 en de coronapandemie in het begin van 2020 deden de productie eveneens terugvallen.



In 2022 was sprake van een opleving, al was die van korte duur. In juli 2023, december 2023 en januari 2024 werden fors minder aardappelen verwerkt. Na de jaarwisseling bleef de productie continu zo’n 5 procent achter bij de voorgaande campagne. Behalve in mei, toen werd 1 procent meer geproduceerd. Alles bij elkaar ligt de productie 4 procent achter op seizoen 2022-2023.


Minder Nederlandse aardappelen

Er zijn vooral minder Nederlandse aardappelen verwerkt. Die hoeveelheid bleef het afgelopen seizoen hangen op 2,26 miljoen ton. Dat is nauwelijks meer dan in de twee coronajaren. De verwerking van importaardappelen heeft wel een nieuwe piek bereikt, op 1,6 miljoen ton.

In november – toen de Nederlandse oogst in het water viel – werden meer importaardappelen aan fabrieken geleverd. Maar ook in het eerste kwartaal van 2024 werden Nederlandse fabrieken in belangrijkere mate voorzien van grondstof uit het buitenland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer