Groei Frans aardappelareaal veel groter dan verwacht

De prognoses van de groei in het areaal consumptieaardappelen in Frankrijk vallen veel hoger uit dat een maand geleden werd voorspeld. Nieuwe cijfers variëren van +7 tot +11 procent ten opzichte van vorig jaar.

Groei+Frans+aardappelareaal+veel+groter+dan+verwacht
© Job Hiddink

Agreste publiceerde in juni nog een areaaltoename van 3 procent naar 158.700 hectare. Deze inschatting blijkt nu veel te voorzichtig. In de nieuwe prognose meldt het landbouwstatistiekbureau een toename van 11 procent naar 171.100 hectare.

Dat betekent in de praktijk een toename van 17.000 hectare. Uitgaande van een redelijk normale opbrengst komt dat al snel op een totale hoeveelheid van 700.000 tot 750.000 ton extra. Om een idee te geven: de fritesfabrieken in Nederland hebben zo'n twee maanden nodig om deze hoeveelheid te verwerken.



Ook de iets voorzichtigere raming van telersorganisatie UNPT en ketenorganisatie CNIPT voorspelt een sterke groei van het Franse areaal aan consumptieaardappelen. Deze prognose komt uit op een areaal van 170.244 hectare. De uitkomst is gebaseerd op een enquête onder telers, aangevuld met informatie van Agreste.

Daarbij gaat UNPT-CNIPT ervan uit dat het areaal vorig jaar 158.677 hectare bedroeg en dat is meer dan de 153.900 hectare die Agreste hanteert over 2023. Desalniettemin komt de telersorganisatie uit op een groei van ruim 7 procent, ofwel 11.567 hectare. En die uitbreiding betekent ook al gauw een extra grondstofvoorziening van 500.000 ton aardappelen.


Uitbreiding aardappelverwerking

De sterke areaalgroei in Frankrijk houdt verband met uitbreiding van de capaciteit in de aardappelverwerking. Na de forse capaciteitsvergroting in België zien we nu een sterke toename in Noord-Frankrijk ontstaan. Vandaar dat er ook meer grondstof nodig is en daarvoor zoeken de fabrieken meer aardappelen, vooral in de directe omgeving van de fabrieken.

Het resultaat daarvan is dat de sterkste groei wordt gerealiseerd in Hauts de France in het noordwesten van Frankrijk. Binnen dit departement maakt de raming van de telersorganisatie nog onderscheid in de regio’s Nord-Pas-de-Calais en Picardie. In het eerstgenoemde gebied breidt de aardappelteelt uit met 7 procent naar 58.896 hectare. In Picardie bedraagt de groei iets meer dan 10 procent en komt het areaal volgens de raming uit op 49.523 hectare.

Al met al neemt de teelt in Hauts-de-France toe met 8.500 hectare. Die uitbreiding vindt plaats bij akkerbouwers die al langer aardappelen telen, maar vooral ook bij nieuwe telers in het traditionele aardappelteeltgebied. Daarbij wordt opgemerkt dat er dit jaar veel meer andere rassen worden geteeld door de beperkte beschikbaarheid van pootgoed. In Hauts-de-France wordt bijna twee derde van alle Franse aardappelen geteeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer