LLTB wil overleg over waterbeheer naar aanleiding van overlast
LLTB wil op korte termijn overleg met waterschap Limburg over de aanpak van de wateroverlast van de afgelopen tijd. Het moet dan met name gaan over 'achterstallig onderhoud en problemen rond heringerichte beken'.
Waterschap Limburg riep boeren en tuinders eerder al op om spoelsleuven dicht te maken. Het gaat om honderden geulen in het land die bedoeld zijn om het overtollige water op de percelen af te voeren. De geulen worden in onderhoudspaden gemaakt, die pal langs watergangen liggen.
Volgens het waterschap moeten deze stroken vrij en toegankelijk zijn. 'Het zorgt voor onveilige en onwenselijke situaties langs onze beken. Machines kunnen in de sleuven terechtkomen of de maaiwerkzaamheden kunnen niet plaatsvinden', laat waterschap Limburg weten.
'Ik snap de oproep en ook wij stellen de wet en de veiligheid van iedereen die in het buitengebied werkt boven alles', reageert LLTB-bestuurder Peter van Dijck. 'Maar het komt wel op een hoogst ongelukkig moment. Boeren en tuinders vechten al sinds oktober tegen het water en voelen zich door het waterschap in de steek gelaten. Ik praat wederrechtelijk handelen op geen enkele manier goed, maar ik begrijp ook de frustratie.'
Achterstallig onderhoud
Volgens Van Dijck zorgt achterstallig onderhoud van watergangen voor veel problemen. Hij spreekt over tekort aan menskracht bij het waterschap, beverschade, achterstallig snoeiwerk en werkpaden die al onbegaanbaar zijn.
'Ik ken voorbeelden van ondernemers waar dit jaar nog geen onderhoud is gepleegd en bij wie het water aan de lippen staat. Het is bijzonder lastig contact met het waterschap te krijgen als je klachten hebt. Als ze je dan wel weten te vinden, omdat je een sleuf hebt gegraven, is dat op z'n zachtst gezegd wrang.'
Volgens het waterschap kleven meer nadelen aan de spoelsleuven. Door het zand wat meegevoerd wordt van de percelen wordt de bodem van beken hoger, waardoor minder water kan worden afgevoerd. Ook stromen meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen mee de watergangen in, waardoor de waterkwaliteit achteruitgaat. Dat is in strijd met de Kaderrichtlijn Water.
Boetes
Door het uitblijven van werkzaamheden worden ook andere agrariërs benadeeld, geeft het waterschap aan. Vooralsnog deelt waterschap Limburg geen boetes uit aan ondernemers die zelf een afwatering hebben gegraven. 'We hopen nu vooral dat ze uit zichzelf de sleuven weer dichten, maar we zijn wel aan het bekijken hoe we hierop kunnen handhaven', aldus een zegsman.
Boeren en tuinders hebben al lange tijd te kampen met wateroverlast. Zowel 2023 als de eerste helft van 2024 waren met name in Limburg extreem nat.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Kuhn GF10803T Cirkelschudder
Gebruikt, P.O.A.
-
Honda HF2417HB
2014, P.O.A.
-
Lely Splendimo 320FC Frontmaaier
2015, P.O.A.
-
John Deere - 6155R AP CP FH PTO
2022, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Maandag13° / 9°90 %
-
Dinsdag10° / 7°65 %
-
Woensdag9° / 6°85 %