Lagere zuivelprijzen drukken zuivelexportwaarde in 2023

De Nederlandse uitvoerwaarde van zuivel is over het jaar 2023 uitgekomen op 10,34 miljard euro. Dat is ruim 4 procent lager dan een jaar eerder, zo staat in de rapportage 'Zuivel in Cijfers 2023' van ZuivelNL. Reden voor de daling zijn de sterk gedaalde marktprijzen.

Lagere+zuivelprijzen+drukken+zuivelexportwaarde+in+2023
© Twan Wiermans

De grootste waardedaling komt op het conto van weiproducten (-24 procent). Mageremelkpoeder liet een exportwaardedaling zien van 21 procent, niet-magere melkpoeder daalde met 16 procent en boter en boterolie zakten met 5 procent terug in exportwaarde.

De exportwaarde van kaas ging over het afgelopen jaar met 1 procent omhoog. Gecondenseerde melk steeg zelfs met 7 procent. De toename bij kaas komt door de aanzienlijke toename van het exportvolume.

Verder was vorig jaar sprake van een relatief lage melkprijs. Dit is vooral het gevolg van een tegenvallende ontwikkeling in de vraag, blijkt uit de brochure die ieder jaar wordt uitgegeven door ZuivelNL. De melkproductie in Nederland kwam vorig jaar uit op een volume van 14,7 miljard kilo. Ongeveer 96 procent daarvan wordt aan zuivelfabrieken in eigen land geleverd.


Meer melk

De Nederlandse melkaanvoer steeg over het afgelopen jaar met bijna 1 procen tot 14 miljard kilo. In de eerste zeven maanden van het jaar 2023 nam de melkplas in Nederland toe. Daarmee werd het sterke herstel, dat in juni 2022 werd gestart, doorgezet. Dit herstel was een direct effect van de hoge uitbetaalprijzen destijds.

Na het vrij stabiele verloop van de melkproductie in augustus 2023, liet de melkaanvoer vanaf september een daling zien. Die daling was mede het gevolg een afnemende melkproductie door met blauwtong besmette runderen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer