Wiersma: 67 verdenkingen van blauwtong bij schapen en runderen

Zeker 20 bedrijven zijn bewezen besmet met blauwtongvirus serotype 3 (BTV-3). Van 47 bedrijven loopt het onderzoek nog. De meeste van die bedrijven vaccineren wel, meldt landbouwminister Femke Wiersma in een Kamerbrief. Ze geeft erbij aan dat dieren na vaccinatie nog wel besmet kunnen raken, maar minder ernstig ziek worden en dat de sterfte beperkt blijft.

Wiersma%3A+67+verdenkingen+van+blauwtong+bij+schapen+en+runderen
© Rianne den Balvert

Het eerste geval van blauwtong van dit seizoen dateert van 14 juni. Op de kaart van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is het aantal besmettingen bijgewerkt en die spreken inmiddels van 21 bewezen besmette bedrijven. Daarbij zijn er ook alweer meer bedrijven die klinisch bewezen positief zijn. Geen 47, zoals Wiersma nog meldt, maar 56.

Van de 20 bedrijven uit de brief van Wiersma gaat het om 3 runder- en 17 schapenbedrijven. Alle deze 67 bedrijven waar blauwtong bij schapen en runderen is gemeld, zijn bezocht door deskundigen van de NVWA en Royal GD. Er zijn bloedmonsters genomen en die worden bij Wageningen Bioveterinary Research onderzocht. Tot nu tot is daarbij alleen BTV-3 gevonden en geen ander type blauwtongvirus.


Vragen over vaccins

Het moment waarop de besmettingen plaatsvinden, is volgens Wiersma in lijn met wat de deskundigen vorig jaar aangaven. De minister kan zich voorstellen dat de nieuwe besmettingen herinneringen oproepen aan de verdrietige periode tussen september en december vorig jaar waarin veel dieren ziek werden en stierven. Ook zullen er vragen leven over de vaccins, omdat er ondanks de vaccinatie toch zieke dieren zijn.


Wiersma benadrukt hierbij dat vaccins niet beschermen tegen een besmetting met het blauwtongvirus door de knutten, maar wel voorkomen dat de dieren ernstig ziek worden en dat sterfte beperkt blijft. Ze verwacht dat de vaccinatiegraad hoog is. Dat wordt ondersteund door de verkoopcijfers.


Spreiding in verschijnselen

Op de besmette locaties die door NVWA en Royal GD zijn bezocht, is informatie verzameld over de ziekteverschijnselen bij de dieren. Op basis van die informatie lijkt het erop dat er een grotere spreiding in de ernst van de ziekteverschijnselen wordt gezien dan vorig jaar. Behalve dieren die flink ziek zijn en een melding van één dood schaap zijn er ook dieren die een stuk minder ziek zijn dan vorig jaar. Er zijn ook eerste geluiden van dieren die opknappen.

Blauwtong is geen bestrijdingsplichtige ziekte, maar de minister zet de faciliterende rol van de overheid wel voort. Daarom laat ze onderzoek verrichten om het beeld scherp te krijgen van de huidige situatie. Dit omdat het belangrijk is voor veehouders om te weten wat ze dit seizoen kunnen verwachten. De verwachting van de inzet van het vaccin is dat dieren minder en minder lang ziek worden en de sterfte aanzienlijk lager is. Royal GD zal het verloop van de ziekteverschijnselen op deze eerste getroffen bedrijven in beeld brengen. Zodra dit beeld scherper is, informeert de minister de Tweede Kamer en de schapenhouders en rundveehouders.


Verdenkingen melden

De verwachting is dat het aantal besmettingen de komende tijd toeneemt. Het virus en de knutten zijn aanwezig en de warme periode van het jaar komt eraan. Om de situatie goed in de gaten te houden, vraagt Wiersma veehouders en dierenartsen om nieuwe verdenkingen bij de NVWA te melden. Blauwtong is ook een meldingsplichtige ziekte. Dierenartsen kunnen bloedmonsters daarbij rechtstreeks opsturen naar het referentielaboratorium van Wageningen Bioveterinary Research.

Verder roept de minister op om onverwachte bijwerkingen als een mogelijk verminderde werking, ernstige ziekte of sterfte te melden bij het Bureau Diergeneesmiddelen of de fabrikant van het vaccin.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer