Techniek biedt steeds weer oplossingen
Iedereen van over de hele wereld die wil weten wat nu en in de toekomst in de glastuinbouwtechniek te koop is, haastte zich vorige week naar de GreenTech. De beurs gonsde van de hoge verwachtingen van de technische oplossingen.
Op 11, 12 en 13 juni was de GreenTech 2024, de grote glastuinbouwtechniekbeurs in de RAI in Amsterdam. In de goedgevulde hallen waren vier podia met allemaal Engelse namen, want de hele beurs was internationaal georiënteerd. Aan de namen is af te leiden wat de belangrijkste thema's van de beurs waren: Vision Stage, Technology Stage, Vertical Farming Stage en Medical Plants Stage.
Veel standhouders gebruiken de term solutions in hun slogans. Zij bieden allemaal een van de twee oplossingen waar de grootschalige glastuinbouw naar op zoek is: arbeidsbesparing en informatie verzamelen en toepassen.
Dataverzameling
Om met dat laatste punt te beginnen: goede telers met technisch inzicht en groene vingers worden steeds zeldzamer. De technologische oplossingen daarvoor zijn voornamelijk gebaseerd op dataverzameling door steeds geavanceerdere sensoren. Steeds slimmere AI-systemen interpreteren en verwerken die gegevens. Het is uiteindelijk die zeldzame goede teler die de eindcontrole moet doen in het gewas of achter de computer.
Geheel in die lijn heeft Blue Radix de GreenTech Innovation Award 2024 gewonnen. Hun doorontwikkelde Crop Controller, waarbij het systeem zelf de irrigatie bepaalt, is weer een stap in het autonome kasbeheer. Volgens CEO Ronald Hoek van Blue Radix is het door schaalvergroting noodzakelijk om een teler te ondersteunen in de uitvoering van zijn tactische teeltbeslissingen.
De geïntegreerde autonome klimaat- en irrigatiesturing van Blue Radix is een aanvulling op de Ridder/Priva-sturing in glasgroenten. Een ervaren teler blijft nodig voor de strategie, minder ervaren collega's kunnen de uitvoer controleren. Voorbeelden uit de praktijk hangen met naam en functie in de stand. De applicatie blijkt te werken en wordt al op diverse continenten toegepast.
Sensoren
Een belangrijk onderdeel van de autonome teeltsystemen zijn de sensoren waaronder camera's. Het vervangen van de teler kan gepaard gaan met een verbetering van de hoeveelheid informatie. Sensoren die zijn gekoppeld aan de klimaatcomputer, zijn niet nieuw, maar de hoeveelheid en ontwikkeling nemen exponentieel toe met de toepassing van AI.
Het andere urgente en groeiende probleem in de glastuinbouw is het gebrek aan personeel. Dat speelt niet alleen in Nederland, maar dat is een wereldwijd probleem. Diverse stands waren aanwezig met oogstrobots en automatische verwerkingslijnen. De werkende robots trokken veel bekijks. ISO presenteerde een indrukwekkende entmachine die zestien personen kan vervangen.
Het Franse bedrijf Aisprid had een kleine onopvallende stand. Het was daarom ook een verrassing dat zij de winnaar werden van de Robot Challenge. Het feit dat zij al 23 robots in de praktijk hebben draaien, speelde daarbij een grote rol. Veel andere robots op de beurs zijn nog prototypes.
De Aisprid D01 is te huur bij het gelijknamige bedrijf en wordt betaald per geplukt blad. Directeur Guillaume Macaigne garandeert dat de robot volgend jaar ook zelfstandig naar een volgend pad kan opschuiven. Ook daarmee zouden zij een primeur hebben.
Het is tekenend dat het onderwerp een eigen platform kreeg, de 'medicinal plants' anders gezegd, de medicinale, legale teelt van cannabis. Niet alle leveranciers lieten het even duidelijk merken, maar veel bedrijven leveren aan de telers. De groei van de legale teelt is een opsteker voor de hoogtechnologische teelt, waarbij sturing en hygiëne hoog in het vaandel staan.
Vertical farming
Vertical farming, waarbij de teelt onafhankelijk van zonlicht gebeurt, is een van de sectoren die een boost krijgen van de specifieke groei van dit product. Van die ontwikkeling kunnen ook andere teelten profiteren. De opkweek van jonge planten van bijvoorbeeld tomaten of chrysanten leent zich goed voor dit systeem.
Onlangs is het bedrijf Green Simplicity, dat teeltsystemen levert onder ledverlichting, toegetreden tot de GreenV-group om op die manier de grotere groeiende internationale markt te kunnen bedienen met complete tuinbouwprojecten.
Deze groep is een samenwerkingsverband van acht technische bedrijven die turnkeyprojecten leveren. Dergelijke projecten, waarbij klanten een geheel glastuinbouwbedrijf kopen, worden op de beurs door meer bedrijven aangeboden. Hiermee maken zij de stap om te investeren in een geheel nieuwe locatie eenvoudiger.
Nieuwe markten
Lucratieve teelten met onervaren investeerders kunnen leiden tot investeringen in niet bewezen systemen en technieken, die niet worden ondersteund door ervaren telers. Die ontwikkeling was eerder te zien in de explosieve groei van rozenkwekerijen in het Oostblok in de jaren rond de eeuwwisseling.
De verwachting is dat er ook nu projecten komen, die nauwelijks rendement opleveren door een gebrek aan kennis van investeerders en hun managers. Sommige ontwikkelingen, zoals uv-licht toepassen voor gewasbescherming, zijn nog zo nieuw dat ze niet geschikt zijn voor deze nieuwe bedrijven.
Veel standhouders kijken tevreden terug op de beurs. Opvallend veel bedrijven zijn aan China gelieerd of laten daar hun producten maken. Er waren oude klanten, maar ook nieuwe, soms buitenlandse investeerders die niet bekend waren met de glastuinbouw. Er zijn echte deals gesloten, maar de meeste bedrijven hebben afspraken gemaakt voor later.
Tomaten staan wereldwijd op nummer 1
Op de GreenTech was opvallend weinig aandacht voor de sierteelt. Zelfs glasgroenten als komkommers en paprika's waren nauwelijks te bekennen op de beurs in Amsterdam. Het geld wordt wereldwijd verdiend in de tomaten. De enige werkende oogstrobot die er stond, gaat trostomaten oogsten. De arbeidsbesparende bladplukker sneed tomatenblad af. Vertical farming leent zich goed voor de opkweek van onder andere tomatenplantjes en de stekrobot van ISO was gespecialiseerd in tomaten enten voor buitenteelten. Tomaten zijn samen met uien de meest geproduceerde en geconsumeerde groenten ter wereld. Beide teelten zijn lucratief, maar uien zijn vanzelfsprekend een buitenteelt. De weersomstandigheden maken het een risicovolle teelt en bovendien niet overal mogelijk. Tomaten daarentegen hebben een wereldwijde productie en waar het kan ook in de buitenlucht.Bekijk meer over:
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6155M CQ AT FH PTO
2021, P.O.A.
-
Viking - MF860
2007, P.O.A.
-
Claas Schudder Volto #558277
Gebruikt, € 5.000
-
Kuhn GA 6000
2000, P.O.A.
Vacatures
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Meewerkend bedrijfsleider (m/v) op een modern en ondernemend melkschapenbedrijf
ATT Agro - Den Burg, Texel
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Weer
-
Vrijdag6° / 0°85 %
-
Zaterdag4° / 0°90 %
-
Zondag15° / 6°85 %