Wiedrobot bespaart 800 arbeidsuren op 11 hectare peen

Biologisch akkerbouwbedrijf We Grow Organic in het Flevolandse Zeewolde experimenteert dit jaar met de wiedrobot Odd.Bot. Dit gebeurt in een pilot op initiatief van supermarktketen Lidl. De eerste ervaringen lijken goed.

Wiedrobot+bespaart+800+arbeidsuren+op+11+hectare+peen
© Haijo Dodde

Onder de machinekap van de Odd.Bot is te zien hoe met een grijper kruiskruid tussen het peengewas op de rij wordt weggehaald. ‘De autonoom rijdende machine kan met twee zelfstandig werkende grijpers twee onkruiden per seconde wegpakken en die plantjes worden met wortel en al verwijderd’, vertelt Martijn Lukaart van het bedrijf Odd.Bot. De grijpers leggen de onkruidplantjes vervolgens weg tussen de peenruggen.

Lukaart staat op een peenperceel, samen met mede-eigenaar Thijs Geerse van We Grow Organic en vertegenwoordigers van Lidl. Hij geeft een toelichting bij de zogeheten 0-serie van de Odd.Bot, waarvan inmiddels vier exemplaren in de praktijk rondrijden. Geerse huurt sinds begin dit jaar een van de wiedrobots van Odd.Bot met een optie tot koop.


De zelfstandig werkende grijpers van de wiedrobot verwijderen een onkruidplantje met wortel en al.
De zelfstandig werkende grijpers van de wiedrobot verwijderen een onkruidplantje met wortel en al. © Haijo Dodde

We Grow Organic en Odd.Bot zijn met elkaar in contact gekomen vanwege de 'Lidl NL Biodiversity Startup Challenge'. De wiedrobot is als winnaar uitgeroepen van 23 inzendingen die een bijdrage leveren aan regeneratieve landbouw. Vanwege de pilot zijn Odd.Bot en Lidl partners geworden om het gebruik van de wiedrobot verder te promoten.

Elektrisch aangedreven

De ervaringen met de Odd.Bot bij We Grow Organic zijn positief, ondanks de soms natte omstandigheden dit voorjaar. ‘Eigenlijk rijdt de robot altijd. Vannacht heeft het nog bijna 10 millimeter geregend, maar dat levert geen problemen op’, vertelt Geerse op het perceel waar de elektrisch aangedreven Odd.Bot zich rustig voortbeweegt.

Het biologische bedrijf test de wiedrobot op een perceel laatgezaaide peen van 11 hectare als alternatief voor het handmatig wieden op een wiedbed. Geerse berekent dat hij in peen in de maanden juni en juli zo’n 800 arbeidsuren bespaart. Bij een investering van 93.000 euro en 25 euro arbeidsloon per uur kost het vijf jaar om de Odd.Bot terug te verdienen. ‘Wij kunnen de efficiëntie verbeteren door de robot ook in te zetten in de uien. Daarmee is de terugverdientijd met één of twee jaar te verkorten.’

Geerse ziet voldoende meerwaarde om de Odd.Bot ook daadwerkelijk te kopen. Hij legt uit dat de robot zelf zijn snelheid aanpast afhankelijk van de hoeveelheid onkruiden. ‘Dat varieert van 1 uur en een kwartier tot 3 uur op rijen van 500 meter lang. Op de kopakkers draait de machine vanzelf en zoekt weer een nieuwe rij.’ Het instellen van de nauwkeurigheid van het cameragestuurde sensorsysteem gaat vrij eenvoudig met een app op de telefoon, vertelt de biologische akkerbouwer.

Productie van zestien robots

De Odd.Bot is nu ontwikkeld om te gebruiken voor het verwijderen van onkruiden in peen, uien en witlof. Lukaart vertelt dat Odd.Bot als startup in Lelystad komend jaar bezig gaat met de productie van nog eens zestien nieuwe robots. Die zijn dan eventueel op basis van een aangepaste aansturing ook te gebruiken in andere gewassen.

Voor Lidl is de pilot bij We Grow Organic vooral de aanzet om een veelbelovende techniek toegankelijker te maken voor de praktijk, vertelt duurzaamheidsmanager Esmee van Veen. ‘Wij zijn heel blij met het resultaat van onze challenge. Deze machine biedt biologische telers een oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten. Gangbare telers kunnen er hun voordeel mee doen in hun streven om minder afhankelijk te zijn van chemische middelen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    22° / 12°
    10 %
  • Vrijdag
    23° / 16°
    60 %
  • Zaterdag
    24° / 16°
    50 %
Meer weer