Onderzoek naar urine als kunstmestvervanger van start

Hoe kan urine van koeien worden ingezet als kunstmestvervanger? Die vraag staat centraal in het pilotproject 'Reinventing Circulair Dairy Farming' van het ministerie van LVVN en diverse partners. Maandag werd de aftrap gegeven voor de publiek-private samenwerking (PPS).

Onderzoek+naar+urine+als+kunstmestvervanger+van+start
© RMV Beurs Hardenberg

In totaal kunnen honderd melkveebedrijven vier jaar deelnemen aan de pilot. De bedrijven moeten beschikken over een Lely Sphere-stalsysteem, CowToilet of VrijLevenStal van Hanskamp. De ondernemers leren de mineralenstromen op een andere manier toe te passen en er wordt gekeken in hoeverre dit bijdraagt aan de circulariteit op de boerderijen.

Door mineralenstromen anders toe te passen, worden data verzameld over de impact van deze systemen. Zo kan het gebruik van deze mineralenstromen worden geoptimaliseerd. Binnen het pilotproject worden jaarlijkse veldproeven uitgezet door Wageningen Livestock Research om de technische onderbouwing van de meststromen (feces en urine) te onderzoeken.

Samen met Slootsmid wordt ook gekeken hoe de mestfracties moeten worden aangewend om de ammoniakemissie zoveel mogelijk te beperken. Met de proeven wordt onderzoek gedaan naar de emissie bij de toedieningstechniek, de werkingscoëfficient en het optimale toedieningsmoment. Andere partijen die betrokken zijn bij de PPS, zijn het ministerie van LVVN en het Nederlands Centrum Mestverwaarding.


Geen derogatie

Binnen de Europese Unie is afgesproken dat er maximaal 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare mag worden toegediend, zonder derogatie. Vanwege het vruchtbare klimaat in Nederland hebben de gewassen, en dus de bodem, hier vaak niet genoeg aan. Extra mineralen worden nu in de vorm van kunstmest aangevoerd.

Tegelijkertijd zien boeren zich vaak gedwongen om mest met waardevolle mineralen af te voeren. Wanneer urine als kunstmestvervanger wordt toegepast, kan efficiënter met de beschikbare meststoffen worden omgegaan en kunnen meer mineralen op het eigen bedrijf worden toegepast.

Voor deze pilot zijn de deelnemende partijen op zoek naar melkveehouders die openstaan voor innovatie op hun bedrijf en bereid zijn deel te nemen aan dit experimentele onderzoek. De inschrijving voor de pilot moet nog worden opengesteld en verloopt via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Maar belangstellenden kunnen zich al melden bij Lely of Hanskamp. De exacte voorwaarden worden uitgewerkt door het ministerie van LVVN.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    13° / 9°
    90 %
  • Dinsdag
    10° / 7°
    65 %
Meer weer