LTO ongerust over mogelijk strengere GLB-voorwaarden in 2025

LTO Nederland maakt zich zorgen over een mogelijke aanscherping van het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) volgend jaar. De organisatie heeft bij het ministerie van LVVN aangedrongen op een degelijke impactanalyse alvorens een besluit daarover te nemen.

LTO+ongerust+over+mogelijk+strengere+GLB%2Dvoorwaarden+in+2025
© Dirk Hol

Nederlandse boeren en tuinders staan in 2025 mogelijk verdere aanscherpingen van de GLB-voorwaarden te wachten. Binnenkort gaat een pakket met voorstellen naar Brussel voor goedkeuring door de Europese Commissie.

Het voorstel gaat vooral over mogelijke beperkingen aan het bouwplan in veengebieden (GLMC2) en strengere punteneisen voor deelname aan de ecoregeling. Tot slot dreigen er kortingen op GLB-steun als de Nederlandse Arbeidsinspectie iets niet in de haak vindt op een bedrijf. Daardoor krijg je feitelijk dubbele boetes, stelt LTO Nederland.

Het voorstel om de eisen van GLMC2 verder aan te scherpen, kan grote gevolgen hebben voor bedrijven. Op percelen die als 'kustvlakteveen' zijn aangewezen, mogen uitsluitend gras en natte teelten worden geteeld. Bedrijven die voor de basispremie en ecoregeling in aanmerking willen komen, mogen niet voor andere teelten kiezen. Dit heeft grote financiële gevolgen, met als risico dat ondernemers er mogelijk voor kiezen niet langer deel te nemen aan het GLB.


Dwars op toegankelijkheid

De Europese Commissie heeft dit voorjaar voorstellen ingediend om de administratieve lasten voor boeren en tuinders te verminderen en het GLB breed toegankelijk te houden. De huidige voorstellen gaan dwars tegen deze beweging in. LTO vindt dat het doelbereik van het GLB afneemt door steeds strengere eisen aan (de basispremie van) te stellen. Met andere woorden: boeren zullen eerder de afweging maken niet meer mee te doen.

LTO vindt dat juist moet worden gestreefd naar maximale deelname van agrariërs. 'Als iedereen kleine stapjes zet voor klimaat, milieu en water, bereiken we immers meer dan wanneer een steeds grotere groep afhaakt door onhaalbaar strenge eisen', meent de organisatie. LTO is hierover in contact met het ministerie van LVVN en dringt aan op een zorgvuldige afweging, voordat voorstellen worden voorgelegd aan de Europese Commissie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    22° / 17°
    20 %
  • Maandag
    21° / 14°
    50 %
  • Dinsdag
    18° / 13°
    75 %
Meer weer