Europese Raad vindt geen consensus over leidraad GLB

De Europese ministers van Landbouw gaven afgelopen week geen unanieme goedkeuring voor de toekomstvisie over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De 'Presidency conclusions on the future of agriculture in the EU', zo heet het document, moest door alle lidstaten worden goedgekeurd, maar stootte op een tegenstem van Roemenië en een onthouding van Slowakije.

Europese+Raad+vindt+geen+consensus+over+leidraad+GLB
© Twan Wiermans

Voor de Raad was dit de laatste kans om de GLB-violen gelijk te stemmen onder het Belgisch voorzitterschap. Vanaf maandag 1 juli neemt Hongarije deze rol over. 'Helaas bleek tijdens de besprekingen niet eerder, dat de Roemeense delegatie de tekst niet kon steunen', vertelde de Belgische minister van Landbouw David Clarinval (MR) na afloop van de Raad Landbouw en Visserij meldt het Vlaams Informatiecentrum Land- en Tuinbouw (Vilt).


Leidraad komende onderhandelingen

Het document was bedoeld als een 'boodschap aan de volgende Commissie', als leidraad voor de komende onderhandelingen over het GLB. Maar de tekst kon geen unanieme goedkeuring verkrijgen. Slechts 25 lidstaten stemden voor. Roemenië stemde tegen, Slowakije onthield zich. Volgens Clarinval waren de twee landen het niet eens met het externe convergentiemechanisme van het GLB. Dit mechanisme is bedoeld om de betalingen tussen de lidstaten geleidelijk op elkaar af te stemmen.

Indien er unanieme steun was voor dit document, dan kon het Belgische voorzitterschap dit publiceren als een gedragen visie van de Raad. Omdat die eensgezindheid er niet was, heeft men de tekst gepubliceerd onder de noemer 'Conclusies van het (Belgische) voorzitterschap', wat veel minder gewicht draagt dan een tekst die wordt voorgedragen door de voltallige Raad.


Boerenprotesten

De tekst kent wel aanbevelingen die door de meerderheid van de lidstaten gedragen worden. Zo wordt er ook akte genomen van de boerenprotesten. Het document erkent dat de wispelturige en complexe EU-regelgeving leidt tot ontevredenheid binnen de sector. Men ziet dus een noodzaak om de administratieve lasten te verlichten. Ook de nationale regeringen worden aangespoord om in te zetten op administratieve vereenvoudiging.

De ondertekenaars vragen de Europese Commissie om te werken aan een veilige en duurzame voedselstrategie. Ook het belang van onze voedselzekerheid wordt sterk benadrukt. De 25 lidstaten die tekenden zijn ook voorstander van een 'eerlijk, open, op regels gebaseerd handelssysteem' en een 'gelijk speelveld' op internationaal niveau.


Gelijk speelveld

De productienormen die gelden binnen de EU, moeten ook gelden voor wat wordt ingevoerd, 'met volledige inachtneming' van de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dit houdt dan weer verband met de wederkerigheidsnormen - ook wel 'spiegelclausules' genoemd. Deze moeten het hoofd bieden aan wat vaak 'oneerlijke concurrentie' wordt genoemd door goedkope import uit derde landen.

Op het gebied van duurzaamheid erkennen de ministers dat 'het behoud van ecosystemen cruciaal is om voedselzekerheid te garanderen'.






Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    18° / 14°
    70 %
  • Woensdag
    16° / 11°
    70 %
  • Donderdag
    18° / 13°
    50 %
Meer weer